«Κρας τεστ» στο δήμο Ιωαννιτών από την Ομάδα Ράιχενμπαχ

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεργάτες του στα Γιάννινα
Από «έλεγχο» της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Χόρστ Ράιχενμπαχ, θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα και πάντως πριν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο δήμος Ιωαννιτών.Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμό στη δημοτική αρχή, αφού ο έλεγχος θα αφορά σχεδόν τα πάντα, ιδίως δε τα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιεί ή έχει εντάξει ο δήμος.Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή και του δήμου Ιωαννιτών ( θα επισκεφθούν και άλλους) για να δεχθεί την «επίσκεψη» συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ πιθανόν να σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόκειται για δήμο που τα οικονομικά του δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ως γνωστόν, λόγω παλιών οφειλών και δανείων, βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της σχετικής λίστας των υπερχρεωμένων δήμων, αλλά η ο έλεγχος φαίνεται ότι αφορά πρωτίστως το ΕΣΠΑ και την διοικητική λειτουργία, μαζί με τα οικονομικά του.

 Σύσκεψη προετοιμασίας
Χθες το πρωί ο δήμαρχος συγκάλεσε σύσκεψη αντιδημάρχων, συνεργατών του και των διευθυντών των υπηρεσιών, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η προετοιμασία για το... κρας τεστ από το οποίο θα περάσει ο δήμος, μιας και οι μέρες που απομένουν είναι λίγες.Βαρύτητα, όπως πληροφορούμαστε δόθηκε στα έργα του ΕΣΠΑ που, ναι μεν είναι αρκετά, αλλά από τα ενταγμένα και κυρίως τα δημοπρατημένα δεν έχουν ξεκινήσει τα περισσότερα και μοιραία δεν αυξάνεται η απορρόφηση πόρων. Πού καλύτερα είναι τα πράγματα στ έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Πάντως ο δήμος Ιωαννιτών δεν διαθέτει κάποιο από τα 180 μεγάλα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε διαρκή επιτήρηση της πορείας τους.Επίσης, βαρύτητα δόθηκε στο τρίπτυχο που πάντα επικαλείται ο δήμαρχος, δουλειά, συνεργασία και εξυπηρέτηση του πολίτη με τήρηση του ωραρίου. Κι αυτό γιατί οι ελεγκτές θα δουν και τέτοια ζητήματα κατά την παραμονή τους στο δημαρχείο και σε υπηρεσίες του, αφού η μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, ο «Καλλικράτης» περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Εσωτερικών, την Ένωση Περιφερειών και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Στόχος είναι ο επανακαθορισμός των υπευθυνοτήτων των δήμων, της διαχείρισης της αστικής περιουσίας, της επιτήρησης της δημοτικής διαχείρισης αποβλήτων και της χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων σε τοπικό επίπεδο.


Και θετικά από τον έλεγχο
Οι συνεργάτες της Ομάδας του κ. Ράιχενμπαχ θα έρθουν από τις Βρυξέλλες και πιθανότατα και οι δυο θα είναι Γερμανοί, αν και αυτό δεν έχει σημασία, αλλά το πρόσωπο που θα δείξει ο δήμος.Πέρα από τον έλεγχο που για κάποιους μπορεί να θεωρείται και ως μη αναγκαίος, ίσως προκύψουν και θετικά στοιχεία, δηλαδή να διαπιστωθεί και η πορεία του δήμιου σε όλα τα επίπεδα, υπηρεσίες, διοίκηση, οικονομικά, έργα, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και να επισημανθούν προβλήματα που σχετίζονται με όλα αυτά τα ζητήματα.Κατ΄ ανάγκη δεν είναι μόνο έλεγχος, αλλά και βοήθεια, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της Ομάδας Δράσης, task force, όπως την ονομάζουν.

Αυτοκινητόδρομοι και ΕΣΠΑ
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση των δύο εγγυοδοτικών ταμείων, το ένα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το άλλο για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομών και κυρίως των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται με στόχο κυρίως τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και σήμερα θα αναφερθεί σε συνέντευξη τύπου στην πορεία των στόχων που έχουν τεθεί.Στη συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τον κ. Ράιχενμπαχ συζητήθηκε και η εξέλιξη των 180 έργων υψηλής προτεραιότητας, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μετά τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ομάδα Δράσης.Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Υποδομών, και η σύσταση του οποίου έχει καθυστερήσει, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους απελευθέρωσης των κονδυλίων από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να απελευθερωθεί και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!