Τα δικαστήρια για το 7% των μετοχών θυμίζουν οι Ενώσεις


Επιστολή των Συνεταιρισμών προς τους συμβούλους πώλησης της «Δωδώνης»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δήλωση Βενιζέλου, παρεμβαίνουν κόμματα και υποψήφιοι
Το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» μπήκε τελικά δυναμικά στο προεκλογικό προσκήνιο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού αποτελεί ένα μείζον πολιτικό θέμα για την Ήπειρο με προεκτάσεις σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα.
Το προηγούμενο διήμερο υπήρξε μία κριτική στη δήλωση Βενιζέλου ότι μπορεί να εξεταστεί και διεθνής συνεργασία για την ενίσχυση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της βιομηχανίας.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣ), Πρέβεζας και Θεσπρωτίας επισήμαναν χτες και μία άλλη διάσταση του θέματος. Με επιστολή τους προς τους χρηματοοικονομικούς Συμβούλους της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Δωδώνης» που είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, θυμίζουν ότι εκκρεμούν αγωγές τους κατά της Αγροτικής Τράπεζας. που θα δικασθούν στις 4 Απριλίου 2013 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων και διεκδικούν ποσοστό 7,7% των προς πώληση μετοχών της «Δωδώνης Α.Ε.».
«Το εν λόγω ποσοστό, κατά τη θέση των άνω Συνεταιρισμών, αν και φέρεται να αποτελεί μέρος του συνολικού 67,77%, που είναι προς πώληση από την ΑΤΕ, δεν έχει αποκτηθεί νομίμως από την (πωλήτρια) ΑΤΕ και επομένως το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι τουλάχιστον αμφισβητούμενο», σημειώνεται.
Οι Συνεταιρισμοί «θεώρησαν και θεωρούν υποχρέωσή τους να επισημάνουν τα παραπάνω στους φορείς, που ασχολούνται με την πώληση του πακέτου των μετοχών της «Δωδώνης από την ΑΤΕ, προκειμένου, για την πληρότητα και διαφάνεια της διαδικασίας, να περιέλθουν σε γνώση των υποψηφίων επενδυτών/αγοραστών», καταλήγει η επιστολή.
Η προειδοποίηση των Ενώσεων σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τη διαδικασία του διαγωνισμού, είναι φανερό ότι θέτει έναν αστερίσκο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι θελήσουν να λάβουν και αποφάσεις μετά τις εκλογές.
Ο Δ. Φίλης
Πολιτικές παρεμβάσεις είχαμε όμως και χτες.
Ο Δημήτριος Φίλης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων, περιόδευσε χτες στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, στο Δημαρχείο Ζίτσας, όπου συναντήθηκε με την Δημοτική Αρχή και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δήμου. Ακολούθως, περιόδευσε στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη ΑΕ», όπου συνάντησε την Διοίκηση της επιχείρησης, τα στελέχη και τους εργαζόμενους της στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο του τόπου από την οικονομική κρίση. Μετά το τέλος της δήλωσε: «Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη Α.Ε.» διαδραματίζει ρόλο εθνικής σημασίας σε σχέση με το προϊόν της φέτας και καθοριστικής σημασίας σε ότι αφορά την διαμόρφωση του εισοδήματος στην περιφέρεια της Ηπείρου. Για αυτό το λόγο πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο και στο μέλλον και να μείνει στα χέρια των συνεταιριστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων και του ηπειρωτικού δυναμικού πρωτίστως».
Ο Δημήτρης Φίλης, θυμίζουμε, είχε προτείνει ως πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, που είναι, να συσταθεί εταιρία λαϊκής βάσης για να αναλάβει τη γαλακτοβιομηχανία.
Η Αριστερά
Για «τοποθετήσεις αλλά και σιωπές των πολιτικών δυνάμεων για το μέλλον της βιομηχανίας γάλακτος «Δωδώνη» που αναδεικνύονται σε κρίσιμο ζήτημα της τοπικής ατζέντας της προεκλογικής περιόδου», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει:
«Από τη μία πλευρά ο κ. Σαμαράς κράτησε ένοχη σιωπή, αποφεύγοντας να πει το παραμικρό και έψαξε για «υποκατάστατα» ενδιαφέροντος για τους κτηνοτρόφους, ασχολούμενος κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα μόνο με τη Γαλακτομική Σχολή.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Βενιζέλος, αφού ως αρμόδιος Υπουργός αρνήθηκε ακόμη και να συνομιλήσει με τους φορείς της Ηπείρου και αφού κατά την επίσκεψή του σιώπησε επίσης, στη συνέχεια ανακάλυψε μια «συνεταιριστική» «λύση» στα πλαίσια του μνημονίου και βέβαια χωρίς ματαίωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης.
Οι διάφορες δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας» είτε σιωπούν είτε περιορίζονται στον «ηπειρωτικό» και «ελληνικό» χαρακτήρα της Δωδώνης, που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο, λες και δεν ήταν οι ντόπιοι γαλακτοβιομήχανοι αυτοί που δημιούργησαν τα καρτέλ και εξόντωσαν και τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές.
Τέλος το ΚΚΕ, αν και πριν από μερικά χρόνια κοπτόταν υπέρ της μεταβίβασης της βιομηχανίας στις Ενώσεις Συνεταιρισμών, σήμερα ανακάλυψε ότι όλες οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι καπιταλιστικές και επομένως δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα»
«Για τη Δωδώνη υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ένα αυτοδιαχειριζόμενο - συνεταιριστικό σχήμα με τη συμμετοχή των παραγωγών αλλά και των εργαζόμενων της βιομηχανίας. Ένα σχήμα, που θα εγγυηθεί και τον συνεταιριστικό χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο της βιομηχανίας, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στους κτηνοτρόφους αλλά αφορά ολόκληρη την Ήπειρο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολιάζει τις δηλώσεις Καμμένου για τη «Δωδώνη» που έγιναν από τα Γιάννενα την Πέμπτη: «Ακόμη ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος, τοποθετούμενος για το ζήτημα της Δωδώνης, απέφυγε να πάρει μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, λες και είναι νέος πολιτικός και δεν έχει ιδέα για τα τεκταινόμενα, κάλεσε τους υποψηφίους βουλευτές να την επισκεφτούν για να ενημερωθούν

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!