Στη... μάχη για το μηχανογραφικό τα «κομμένα» Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου


Την άμεση επανένταξή τους στηρίζει με ψήφισμά του το ΤΕΙ – Πιθανότατα εκτός το Τμήμα Ιχθυοκομίας
Ελπίδες να «ξαναζωντανέψουν» έδωσε στα 15 από τα 25 περιφερειακά Τμήματα των ΤΕΙ της χώρας, που ήταν εκτός μηχανογραφικού, η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, να δεχθούν ξανά φέτος εισακτέους.
Ο υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, υποσχέθηκε να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ένα από τα οποία είναι και η επανένταξη στο μηχανογραφικό των 25 Τμημάτων που είχαν «σβηστεί» από το χάρτη του.
Όπως είναι γνωστό, τα Τμήματα αυτά δε δέχθηκαν πέρυσι εισακτέους, λόγω της έντονης τάσης εγκατάλειψης των σπουδών από τους φοιτητές και της μικρής ζήτησης.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο οι τοπικές κοινωνίες είχαν... άλλη άποψη αφού έλλειψη εισακτέων σημαίνει και κάμψη της τοπικής οικονομίας, καθώς οι φοιτητές δίνουν ζωή στην περιφέρεια.
Μεταξύ αυτών των Τμημάτων ήταν και τρία του ΤΕΙ Ηπείρου: το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Ιχθυοκομίας Αλιείας με έδρα την Ηγουμενίτσα και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων με έδρα επίσης την Ηγουμενίτσα, τμήματα ζωτικής σημασίας για την περιοχή, με πλούσιο έργο στην ανάπτυξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σε επιστημονικό έργο και σε υλοποίηση προγραμμάτων στην περιοχή.
Με ψήφισμά του λοιπόν, το ΤΕΙ Ηπείρου στηρίζει και προωθεί την άμεση επανένταξη των τριών παραπάνω Τμημάτων, θεωρώντας ότι πλήττεται η δυναμική ακαδημαϊκή του υπόσταση με την απουσία τους από την οργανωτική του δομή.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το Τμήμα Ιχθυοκομείας και Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου δε θα πάρει ούτε φέτος εισακτέους, ενώ περισσότερες πιθανότητες επανένταξης στο μηχανογραφικό έχει το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι με ποια κριτήρια το υπουργείο Παιδείας θα επιλέξει ποια από τα 25 Τμήματα θα επανενταχθούν και ποια όχι...
Το ψήφισμα
«Το ΤΕΙ Ηπείρου αναγνωρίζοντας το επιστημονικό κύρος και έργο των Τμημάτων Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας - Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, και της Ηπείρου ειδικότερα, θεωρώντας, παράλληλα, ότι οι πρότερες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στερούνταν αντικειμενικής κρίσης και πραγματικών επιστημονικών δεδομένων, όντας άδικες, στηρίζει και προωθεί την άμεση επανένταξη των τριών Τμημάτων Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυοκομίας - Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων στο μηχανογραφικό δελτίο για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 με τον αριθμό των υποψηφίων που έχουν καθορίσει τα ίδια τα Τμήματα και έχει ήδη αποσταλεί στο Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Το ΤΕΙ Ηπείρου θεωρεί ότι πλήττεται η δυναμική ακαδημαϊκή του υπόσταση με την απουσία των συγκεκριμένων Τμημάτων από την οργανωτική του δομή».
Επανεξετάζονται τα αναλυτικά προγράμματα της Ιστορίας
Με τους εκπροσώπους των Ιστορικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας θα συναντηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση με τη διευρυμένη επιτροπή από όλα τα Ιστορικά Τμήματα των Πανεπιστημίων η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία του υπουργού και σκοπό έχει τη σύνταξη του αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση είχε συμφωνηθεί να μελετηθεί όλο το υπάρχον υλικό (ισχύοντα αναλυτικά προγράμματα κ.α.) και να γίνει νέα συζήτηση περί τα τέλη Απριλίου με σκοπό μέχρι τον Ιούνιο να διαμορφωθούν προτάσεις επί των οποίων θα στηριχθεί το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Ιστορίας στα σχολεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!