MDNA by Madonna


Όταν έχεις ήδη 11 album στο ενεργητικό σου και το όνομα σου το ξέρει μέχρι και η τελευταία γιαγιά στην πέρα ραχούλα, δεν έχεις και πολλά να χάσεις κυκλοφορώντας κάτι καινούργιο. (Πιθανώς βέβαια και τίποτα να κερδίσεις αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.) Δεν έχεις το φόβο του πρωτοεμφανιζόμενου. Ξέρεις ότι από το δευτερόλεπτο κυκλοφορίας τους, τα τραγούδια σου θα αρχίσουν να παίζονται παντού. Clubs, ραδιόφωνα, café,supermarket ακόμα και στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Κανείς δεν θα σκεφτεί ιδιαίτερα για να το παίξει. Είναι Maddona και πρέπει να ακουστεί.
Κάποιος θα περίμενε ότι μετά από τόσα χρόνια δισκογραφίας το “MDNA” δεν θα ακούγονταν επίκαιρο. Καταφέρνει όμως να είναι τρομακτικά επίκαιρο. Ακόμα κι αν αυτό φαίνεται ψυχρά υπολογισμένο. Dance στοιχεία σε συνδυασμό με άλλοτε πιο ηλεκτρονικούς και άλλοτε πιο pop ρυθμούς. Σε ένα σημείο μου έβγαλε ακόμα και κάτι σε dubstep. Αν υπολογίσεις και τις συμμετοχές ονομάτων- κραχτών όπως η Nicki Minaj και η MIA είναι ένα album που δημιουργήθηκε για να σκαρφαλώσει στα charts. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κάτι ιδιαίτερο, εισάγει μια καινοτομία ή είναι εξαιρετικά καλό. Απλά ακούγεται. (Τη στιγμή που γράφω το “απλά ακούγεται” κοιτάω κλεφτά το παράθυρο μη μου ‘ρθει καμιά ντομάτα από κανένα φανατικό Maddonικό).
Αυτό που λείπει όμως απ’ αυτό το album είναι ο χαρακτήρας. Οποιοσδήποτε χαρακτήρας. Ίσως φταίει που εγώ στη συνείδηση μου την έχω ακόμα άρρηκτα συνδεδεμένη με το “Music” και αυτό το νέο υβρίδιο με ενοχλεί. Ίσως πάλι να φταίω κι εγώ που δεν μπορώ (ή πεισματικά αρνούμαι) να την προλάβω. Αλλά και πάλι “Girl Gone Wild”; Ωραία, αλλά αυτά μας τα ξανάπες. Κι εσύ και καμιά 10αριά άλλοι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το “MDNA” είναι από τους δίσκους που οι χρόνια ορκισμένοι fan της θα λατρέψουν (άλλωστε δεν νομίζω ότι στα μάτια τους μπορεί να κάνει και ποτέ κάτι λάθος). Αυτοί όμως που δεν την άκουσαν ποτέ με δική τους προσπάθεια (η διαδικασία αγοράζω/κατεβάζω και πατάω το play) δεν θα κάνουν τώρα τον κόπο αλλά ακόμα κι αν τον κάνουν δεν θα γίνουν groupies. Ένα album που δεν θα τις κερδίσει νέους fans. Αλλά θα μου πεις ότι δεν τις χρειάζονται παραπάνω. Και θα χεις δίκιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!