402.500 ευρώ στο Νομό Ιωαννίνων για την πυροπροστασία


Με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών και «κουτσουρεμένα» θα μπουν χρήματα στα ταμεία όλων των δήμων της χώρας για τις ανάγκες πυροπροστασίας, αφού μόλις χθες και μετά από αρκετές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, ανακοινώθηκε η κατανομή του ποσού των 18.400.00 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.
Παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος έχει επισήμως ξεκινήσει από την 1η Απριλίου και ότι οι τοπικές αρχές είχαν από καιρό ζητήσει την έγκαιρη κατανομή των κονδυλίων για την δρομολόγηση ενεργειών, η πυροπροστασία έμενε στον «αέρα», με αποτέλεσμα ήδη πολλές περιοχές έχουν δοκιμαστεί από μεγάλες πυρκαγιές.
Τα χρήματα για την πυροπροστασία προέρχονται από ίδιους πόρους των δήμων και σε σχέση με τα αναμενόμενα, 23 εκ. ευρώ, είναι μειωμένα κατά 4,5 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, το ποσό προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με δράσεις πυροπροστασίας.
Συγκεκριμένα, οι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες που αφορούν καθαρισμό βλάστησης για τη μείωση κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κ.λπ., για καθαρισμό και έλεγχο χωματερών, για ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο δήμων, για προμήθεια εξοπλισμού όπως βυτιοφόρων, γεννητριών, ασυρμάτων κ.λπ., και για τα λειτουργικά έξοδα, όπως είναι οι υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού ή καύσιμα.
Η κατανομή των χρηματικών ποσών έγινε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη κριτήρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κ.λπ.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι φορείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα πρέπει να γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τα ποσά στο Νομό Ιωαννίνων
Στους 8 δήμους του Νομού Ιωαννίνων κατανέμεται συνολικά το ποσό των 402.500 ευρώ. Αναλυτικά:
- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 53.500 ευρώ
- Δήμος Δωδώνης: 41.200 ευρώ
- Δήμος Ζαγορίου: 52.300 ευρώ
- Δήμος Ζίτσας: 50.900 ευρώ
- Δήμος Ιωαννιτών: 68.500 ευρώ
- Δήμος Κόνιτσας: 46.700 ευρώ
- Δήμος Μετσόβου: 28.600 ευρώ
- Δήμος Πωγωνίου: 60.800 ευρώ

ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!