Άγνωστοι έκλεψαν δέκα εικόνες από το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Δεσποτικό


Μνήμες από το παρελθόν επανέφερε η είδηση για κλοπή δέκα εικόνων από το ερημικό εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται μεταξύ του Δεσποτικού και της Γρανιτσοπούλας στο δήμο Ζίτσας.
Αν και οι εικόνες που χρονολογούνται μετά τον 19ο αιώνα και η αξία τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πως οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον θρησκευτικό πλούτο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες μπήκαν στο χώρο σε άγνωστο χρονικό διάστημα και αφού παραβίασαν την ξύλινη κεντρική είσοδο έκλεψαν τις εικόνες διαφόρων διαστάσεων και παραστάσεων.
Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τον εφημέριο της Ιεράς Μονής Παλιουρής, ο οποίος επισκέφτηκε το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, προκειμένου να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται και τι θα χρειαστεί ενόψει της γιορτής του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Ο χρόνος της διάρρηξης δε μπορεί να υπολογιστεί, καθώς το εξωκκλήσι παρέμενε κλειστό από τον περασμένο Ιούλιο.
Είναι, πάντως, ιδιαίτερα πιθανό οι δράστες να είναι οι ίδιοι με αυτούς που έκλεψαν τρεις εικόνες από τον Ιερό Ναό Παναγίας Βαρδάστανης στο Εκκλησοχώρι, μία εκκλησία που βρίσκεται σε ερημική περιοχή, 3 χλμ από το χωριό, και κοντά στο Δεσποτικό.
Οι δράστες έκλεψαν τις τρεις εικόνες οι οποίες βρισκόταν στο τέμπλο, χωρίς ωστόσο αυτές να έχουν μεγάλη αξία, παρά το ότι χρονολογούνται από το 1850.
Η κλοπή έ διαπιστώθηκε τυχαία από κάτοικο του χωριού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν επισκεπτόμενος το μοναστήρι είδε ότι είχε παραβιαστεί η πόρτα.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας, ενώ χθες το πρωί στο εξωκκλήσι έφτασε και μία αρχαιολόγος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να κάνει αυτοψία και να προχωρήσει σε εκτίμηση της αξίας των κλεμμένων εικόνων.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!