Οι Αλβανοί φεύγουν πλέον και από την Ήπειρο λόγω κρίσης!



Ένας - ένας εγκαταλείπουν τόσο την περιοχή μας όσο και γενικότερα την Ελλάδα οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι επί πολλά χρόνια ζούσαν και εργάζονταν εδώ. Η οικονομική κρίση είναι και σε αυτή την περίπτωση η βασική αιτία του κύματος φυγής που γίνεται ολοένα και πιο αισθητό στις μέρες μας.Η κρίση λοιπόν έχει οδηγήσει σε δραματική κάμψη της οικοδομής, όπου απασχολούνταν κατά κύριο λόγο οι μετανάστες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν βρίσκουν πλέον εύκολα δουλειά, ενώ και η γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης αναγκάζουν - όσους μπορούν - να αναζητήσουν διέξοδο, είτε επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, είτε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Δουλεύουν στην ύπαιθρο
Ειδικά για την Ήπειρο πάντως, πλην της οικοδομής πολλοί Αλβανοί μετανάστες απασχολούνται στην κτηνοτροφία, κυρίως ως βοσκοί κοπαδιών, αλλά και στη γεωργία, ειδικά σε ορεινά χωριά όπου βγάζουν το μεροκάματο δουλεύοντας σε κήπους και χωράφια.Σήμερα λόγω οικονομικής στενότητας πολλοί συμπατριώτες μας καλλιεργούν πια μόνοι τους κήπους τους. Ωστόσο, το επάγγελμα του βοσκού δεν είναι ιδιαίτερα… δημοφιλές, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση φυγής και των Αλβανών που έχουν απομείνει, οι ιδιοκτήτες κοπαδιών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα!

Δεν έχουν χαρτιά…
Πάντως, ειδικά όσοι βρίσκονταν στην Ελλάδα παράνομα, δυσκολεύονται να φύγουν τώρα από την Ελλάδα, για χώρες εκτός Αλβανίας, καθώς στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και συνεπώς η έξοδός τους από αυτήν είναι παράνομη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όσοι επιθυμούν να αναζητήσουν εργασία εκτός των Ελληνικών συνόρων δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με νόμιμο τρόπο!

Γυρίζουν Αλβανία
Η επιστροφή στην Αλβανία είναι μία λύση που την επιλέγουν πολλοί μετανάστες οι οποίοι ζουν στην περιοχή μας. Βέβαια, μπορεί η κατάσταση στην γειτονική χώρα να έχει βελτιωθεί σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, όμως η οικονομία της κατέγραψε ελάχιστη ανάπτυξη στο τελευταίο εξάμηνο προκαλώντας ανησυχία στους αναλυτές για το ενδεχόμενο επιστροφής στην ύφεση. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα πάντως, μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα μεταναστών επιδιώκει τον επαναπατρισμό της, με την ελπίδα τουλάχΓυρίζουν Αλβανίαιστον της επιβίωσης αφού στην Ελλάδα πλέον δεν βγάζουν ούτε τα προς το ζην.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!