Τα Ασφαλτικά επιστρέφουν



Παρασκευή, 24 Αύγουστος 2012
Νέο γύρο αντιδράσεων πυροδοτεί στη Θεσπρωτία η επιμονή της εταιρείας «Ασφαλτικά Ελλάδος» να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας για αποθηκευτικούς χώρους και μονάδα εγκατάστασης ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας.
Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή μία ανακοίνωση που έδωσε στα ΜΜΕ της Θεσπρωτίας ο πρόεδρος της εταιρείας Αχιλλέας Μαντζούκης, κάνοντας λόγο για οριστική επανέκδοση της άδειας λειτουργίας μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως σημειώνει, «το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις με αριθμούς 1624/2012 και 1625/2012 αποφάσεις του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την με αριθμ. 378/2012 γνωμοδότησή του κατά τη συνεδρίαση της 25/6/2012 αλλά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απορρίπτοντας σχετική προσφυγή των ιχθυοκαλλιεργητών κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, έκριναν ότι το εκδοθέν στις 4 Νοεμβρίου 2011 Ειδικό Πλαίσιο των Ιχθυοκαλλιεργειών, ουδόλως επηρεάζει ή εμποδίζει την πρόοδο της επένδυσης της εταιρείας «Ασφαλτικά Ελλάδος» και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης. Αντίθετα έκριναν ότι αφορά παντελώς διαφορετικές περιπτώσεις χωροθέτησης μονάδων μετά τις 4 Νοεμβρίου 2011 και όχι βέβαια την περίπτωση της «Ασφαλτικά Ελλάδος», που η χωροθέτηση έχει λάβει χώρα από το 2001, δικαιώνοντας την επιλογή της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα να χορηγήσει τους περιβαλλοντικούς όρους».

Άμεσες οι αντιδράσεις
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας στην εν λόγω απόφαση για την άδεια εγκατάστασης στη Μονάδα Ασφαλτικών. 
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Χεκίμογλου ξεκαθάρισε ότι θα κατατεθεί εκ νέου προσφυγή για την απόφαση αυτή, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του και για το χρονικό σημείο, που ελήφθη αυτή η απόφαση. 
«Μας προκαλεί φυσικά εντύπωση που για μία ακόμη φορά, μέσα στο καλοκαίρι, επανέρχονται σε ένα θέμα που έχει συζητηθεί και στο οποίο έχουμε δικαιωθεί πολλαπλώς, εκδίδοντας μία απόφαση για την άδεια εγκατάστασης, την οποία το ίδιο Τμήμα πριν από δύο μήνες την είχε απορρίψει. Όλως τυχαίως ξανά όπως και πριν από ένα χρόνο η απόφαση αυτή εκδίδεται λίγο πριν εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή μας και η προσφυγή της Περιφέρειας για τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εγκριθεί από την κα Γεωργακοπούλου. Η εκδίκαση αυτή είναι στις αρχές Νοεμβρίου. Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι και θα προσφύγουμε εκ νέου στη Δικαιοσύνη γι’ αυτή την απόφαση, προασπίζοντας τα συμφέροντά μας».
Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, τονίζοντας τα εξής: «Δε μας προξενεί καμία έκπληξη, το γεγονός ότι οι φερόμενοι "επενδυτές" σε επιχείρηση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, έσπευσαν να πανηγυρίσουν, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι σε μια απόφαση που απέσπασαν μόλις χθες. Βέβαια, είναι απορίας άξιο πως η ίδια υπηρεσία, του ίδιου υπουργείου, μέσα σε ένα δίμηνο χορηγεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.
Δε μας προξενεί έκπληξη ούτε το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεχίζοντας μια μακρά αμαρτία προκατόχων της, υπέγραψε μια απόφαση που είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη απ' όλους τους παραγωγικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσπρωτίας. Άλλωστε οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και τώρα απλά διεκπεραιώθηκαν.  
Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι αποφάσεις - κατόπιν ενδεχομένως των σχετικών "πιέσεων"  - γράφονται, ακυρώνονται και ξαναγράφονται... 
Ούτε καν το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια κάθετης εκπεφρασμένης αντίθεσης των Θεσπρωτών στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, κάποιοι, επιμένουν να τους αγνοούν και να πράττουν αντίθετα από τις αποφάσεις των συλλογικών φορέων, ενάντια στο συμφέρον του τόπου, ενάντια ακόμα και στην κοινή λογική. 
Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι όλες αυτές οι επίμονες 11ετείς προσπάθειες των "επενδυτών", παρουσιάζονται ενδεδυμένες το μανδύα της νομιμοφάνειας.  
Αυτό που πραγματικά μας εκπλήσσει, είναι το περισσό θράσσος του φερόμενου επενδυτή, ο οποίος - παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση όλων - προσπαθεί ακόμα να πείσει ότι η "επένδυση" αυτή θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο. 
Τηρώντας κατά τα λοιπά σιγή "ιχθύος" για τις 25 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που θέλει να καταστρέψει, για τις 300 και πλέον θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, για τα εκατομμύρια συναλλάγματος που κινδυνεύουν να σταματήσουν να εισρέουν στον ακριτικό μας νομό. 
Και δεν εξηγεί, ούτε αυτός, ούτε οι συνδαιτημόνες του, γιατί αυτή η επιμονή για την εγκατάσταση μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτικά μονάδας, μόλις 500 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα! 
Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, έχει συνηθίσει το πολυπαιγμένο σήριαλ της έκδοσης και επανέκδοσης αδειών της "επένδυσης" αυτής. 
Οι δικαστικές προσφυγές είναι σε εκκρεμότητα στο ΣΤΕ. Αυτοί που βιάζονται να πανηγυρίσουν, ας δείξουν αυτοσυγκράτηση. 
Οι Θεσπρωτοί, ενωμένοι, δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να ασελγήσει σε βάρος τους».
Αντίδραση υπήρξε και από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, το οποίο τονίζει ότι, εφόσον οι ισχυρισμοί της εταιρείας ευσταθούν, θα προβεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και της τοπικής κοινωνίας σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια ως προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης εγκατάστασης παρόμοιων μονάδων στην ευρύτερη, ευαίσθητη περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά, περιοχή.
Δηλώνει παράλληλα ότι στηρίζει την απόφασή του για απαγόρευση εγκατάστασης της μονάδας στην περιοχή Λωρίδα Σαγιάδας, εμμένει στις θέσεις που έλαβε από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς φορείς της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, και δεν θα επιτρέψει την καταστροφή του οικονομικού πνεύμονα της περιοχής καθώς αποτελεί τον στυλοβάτη της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.
Έντονα ενοχλημένος και προβληματισμένος εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος και στο παρελθόν έχει ταχθεί ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή και μάλιστα στην πρόσφατη 13η Γιορτή Τσιπούρας που οργάνωσε ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών, είχε δηλώσει πως δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, σχολιάζοντας τη νέα απόπειρα ανακίνησης του θέματος.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!