Wing Tzun Kung Fu - Δυναμική Αυτοάμυνα: Συνέντευξη με τον Sifu Niko για μια ξεχωριστή πολεμική τέχνη



Πέστε μας μερικά λόγια για τον εαυτό σας

Ονομάζομαι Νίκος Χατζηλάσκαρης - οι περισσότεροι θα με ξέρουν ως Sifu Niko - και διδάσκω από το 1987 Wing Tzun στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Ξεκίνησα πριν από 38 χρόνια με τζούντο, συνέχισα με Jiu Jitsu, Teakwondo, Karate και Viet Vo Dao ώσπου κατέληξα το έτος 1985 στο Leung Ting-WingTzun. Το 1993 ανακηρύχθηκα Sifu..

από τον Grandmaster Leung Ting, το 1998 μου απονεμήθηκε ο 4ος βαθμός δασκάλου. Το αμέσως επόμενο έτος αποχώρησα χωρίς εντάσεις και παρεξηγήσεις από την EWTO μετά από προσωπική συζήτηση με τον Sifu Keith R. Kernspecht και ίδρυσα την δική μου οργάνωση, την WTFB.

        Ο Sifu Niko με τους Αρχηγούς Ελλάδας και τους Έλληνες εκπαιδευτές Wing Tzun Kung Fu
Γιατί τελικά επιλέξατε, μετά από τόσα στυλ που γνωρίσατε, να παραμείνετε στο wing tzun ;

Ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες πάνω από 38 χρόνια. Μετά από δωδεκάχρονη εμπειρία σε διάφορες πολεμικές τέχνες βρήκα στο Wing Tzun το σύστημα πολεμικής τέχνης που είναι κατάλληλο για μένα. Πλέον ασχολούμαι αδιάλειπτα  εδώ και 26 χρόνια με αυτήν την πολεμική τέχνη. Μέσω του  Wing Tzun εμπλουτίστηκε η ζωή μου όχι μόνο στο επίπεδο των πολεμικών τεχνών.

Στην αρχή ήταν για μένα το θέμα της αυτοάμυνας στο προσκήνιο: Συνάντησα μια πολεμική τέχνη για αυτοάμυνα η οποία  λειτουργούσε πραγματικά. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εμπειρίες μου τα πάντα στο Wing Tzun ήταν λογικά, διότι η θεωρία και πρακτική συμβάδιζαν απόλυτα και χωρίς αντιφάσεις. Η απουσία περιττών κινήσεων, η πραγματική εκμετάλλευση της δύναμης του αντιπάλου και η εφαρμογή των αρχών με έπεισαν. Το κυριότερο όμως στοιχείο του Wing Tzun κατά την άποψή μου είναι ότι αποτελεί ένα φυσικό σύστημα , δηλαδή το Wing Tzun χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με τον τρόπο που η φύση έχει δημιουργήσει τον άνθρωπο.

Για να δώσω ένα απλό παράδειγμα ο άνθρωπος κινείται με τα πόδια του και χρησιμοποιεί τα χέρια του ως εργαλεία , έτσι και εμείς στο Wing Tzun χρησιμοποιούμε τα πόδια μας κυρίως για να μετακινούμαστε, ενώ τα χέρια μας είναι αυτά που εκτελούν πρωτίστως τις τεχνικές μάχης.Μόνο σε περιπτώσεις που τα χέρια έχουν μπλοκαριστεί βοηθάνε τα πόδια.  Όλα αυτά αποτέλεσαν το κίνητρο για να ασχολούμαι καθημερινά σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με το Wing Tzun. Στη ζωή μου τα πάντα  περιστρεφόταν γύρω από το Wing Tzun και, περιέργως, ως προς αυτό και μετά από 25 χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Ποιες είναι οι αρχές του Wing Tzun που λέτε ότι σας έπεισαν και πώς εφαρμόζονται αυτές στο Wing Tzun;

Μια πρώτη αρχή είναι πως ο πιο σύντομος δρόμος μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία , στην εφαρμογή αυτό σημαίνει ότι τα χτυπήματά μου γίνονται στην ευθεία. Μια άλλη αρχή είναι πως εάν μπορώ να επιλέξω με τι θα χτυπήσω τον αντίπαλό μου ( πόδι ή χέρι ) τότε προτιμώ να χρησιμοποιήσω το χέρι μου. Αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα : δεν χάνω την ισορροπία μου ούτε στις περιπτώσεις που με τραβήξει κατά την εκτέλεση της κίνησης. Μπορώ με όλο μου το σώμα να υποστηρίξω το χτύπημα και είμαι βέβαια πιο γρήγορος.

Στο Wing Tzun η άμυνα και η επίθεση γίνονται ταυτόχρονα , δηλαδή όταν μου επιτεθεί κάποιος δεν θα κάνω πρώτα μια αμυντική κίνηση και σε δεύτερο χρόνο μια επιθετική , αλλά την στιγμή που θα δεχτώ επίθεση θα κάνω αντεπίθεση εφαρμόζοντας παράλληλα μια άμυνα. Στην εφαρμογή εκφράζεται ως μια συνεχή πίεση στον αντίπαλο. Ασκώ πίεση συνεχώς εκτελώντας πολλαπλά γρήγορα συνεχόμενα χτυπήματα με ταυτόχρονο έλεγχο , δηλαδή δεν κάνω ποτέ ανοιχτές επιθέσεις στόχος μου είναι την στιγμή που κάνω επίθεση να ελέγχω τον αντίπαλο προκειμένου να μην κινδυνεύω από δικά του χτυπήματα.

Επίσης στο Wing Tzun έχουμε 4 αρχές μάχης και 4 αρχές δύναμηςοι οποίες είναι :

Οι τέσσερις αρχές μάχης


1. Αρχή: Εάν είναι ελεύθερος ο δρόμος, προχώρα και κάνε επίθεση!


Με αυτή την αρχή ο αμυνόμενος μπορεί να κρατήσει από το ξεκίνημα “στα χέρια του τον έλεγχο” της μάχη: Ο μαχητής του Wing Tzun - απαντά στην εχθρική διάσχιση της απόστασης ασφαλείας με τη λεγόμενη καθολική λύση. Εδώ δεν παίζει θεμελιώδη ρόλο ο τρόπος της επίθεσης του αντιπάλου.


2. Αρχή: Εάν συναντήσεις αντίσταση, κόλλα με πίεση προς τα εμπρός!


Εάν ο επιτιθέμενος μπορέσει να εμποδίσει την προώθηση του μαχητή του Wing Tzun, αυτός παραμένει κολλημένος, με ευέλικτη πίεση προς τα εμπρός, στην άμυνα του αντιπάλου.


3. Αρχή: Εάν η δύναμη του αντιπάλου είναι μεγαλύτερη, υποχώρησε και εκμεταλλεύσου την!


Λόγω των συνθηκών πίεσης, ενεργοποιούνται τα «απτικά» αντανακλαστικά (τα αντανακλαστικά αφής (Chi Sao). Αυτά τα παθητικά (και απολύτως ταιριαστά [στην αντίστοιχη περίσταση]) αμυντικά αντανακλαστικά, τα οποία καθορίζονται απευθείας από τον αντίπαλο αφήνουν την δύναμη της επίθεσης να πέσει στο κενό. Το Wing Tzun είναι ένα μαλακό στυλ!


4. Αρχή: Εάν υποχωρεί ο αντίπαλος, ακολούθησε τον και κάνε επίθεση!

Λόγω της συνεχούς πίεσης προς τα εμπρός εισχωρούμε άμεσα και αυτόματα, όπως το νερό, σε οποιαδήποτε κενό δημιουργηθεί. Έτσι η 4η αρχήν είναι η συνέπεια της πίεσης προς τα εμπρός

Ενώ αποκτάμε τις ικανότητες για την πραγματοποίηση της δεύτερης και τρίτης αρχής κατά την προπόνηση του Chi-Sao («χέρια που κολλάνε"), εξασκούμε την αλληλεπίδραση και των τεσσάρων αρχών στο Lat-Sao (ελεύθερη μάχη). Το ρεπερτόριο κινήσεων το αποκτάμε  από τις φόρμες του Wing Tzun.

Όποιος μάθει να εφαρμόζει αυτές τις τέσσερις αρχές υπό συνεχώς μεταβαλλόμενες πραγματικές συνθήκες εν κινήσει , δεν θα κάνει λάθος και δεν θα δεχθεί χτύπημα.

Οι 4 αρχές  δύναμης του Wing Tzun 


1. Απελευθερώσου από την δική σου ενοχλητική δύναμη!

δηλαδή μάθε να χαλαρώνεις. Χρησιμοποίησε μόνο τους μυς που χρειάζονται για την κίνηση που εκτελείς και χαλάρωσε ταυτόχρονα τους αντίθετους μυς (ανταγωνιστές).

2. Απελευθερώσου από την ενοχλητική δύναμη του αντιπάλου!

δηλαδή υποστήριξε τον αντίπαλο σε όλες του τις ενέργειες, υποχωρώντας ή ακολουθώντας, έτσι ώστε οι δυνάμεις του να μην μπορούνε να δράσουν επάνω σου.

3. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον του εαυτού του!

δηλαδή επιλέγω τις ενέργειές μου με τέτοιο τρόπο, που ο αντίπαλος να βρεθεί σε μειονεκτική θέση ή να τραυματιστεί από τις δικές του ενέργειες. Εδώ εφαρμόζεται η “φόρτιση” των άκρων μας με την “δανεισμένη” δύναμη του αντιπάλου. Παρόμοια με την απελευθέρωση ενός λυγισμένου κλαδιού τα χέρια μας επιστρέφουν μαστιγιοειδές [σαν μαστίγιο] την συσσωρευμένη ενέργεια όταν απελευθερωθούν.

4. Πρόσθεσε στην δύναμη του αντιπάλου τώρα και τη δική σου!

Όπως παρακολούθησα το σεμινάριο ήταν πολύ εντυπωσιακό όλο αυτό , αλλά είναι εφικτό όλα αυτά να τα μάθει ο οποιοσδήποτε;

Ναι διότι το Wing Tzun χαρακτηρίζεται από απλότητα, προσήλωση στο στόχο, αποτελεσματικότητα και φυσικές κινήσεις. Χωρίς ακροβατικές κινήσεις και χωρίς κινήσεις με υπερβολική δύναμη πραγματοποιούνται οι ρέουσες, μαλακές, παρόλα αυτά  όμως πολύ αποτελεσματικές τεχνικές. Το Wing Tzun εκμεταλλεύεται την εισερχόμενη δύναμη του αντιπάλου με  υποχωρητικές/εύκαμπτες κινήσεις και κινήσεις τακτικής και την στρέφει εναντίον του.

Μην ξεχνάμε ότι ο μύθος λέει πως το σύστημα αναπτύχθηκε από γυναίκα και προκειμένου να έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει πολύ πιο δυνατούς αντιπάλους. Αυτό προϋποθέτει απλές και λειτουργικές κινήσεις. Όσο για την εκπαίδευση στην οργάνωσή μας υπάρχουν ευφιέστατα και πολύ μελετημένα προγράμματα εκμάθησης , έτσι  ώστε ο καθένας με μόνη προϋπόθεση την τακτική προπόνηση να μπορέσει να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο Wing Tzun.  


Διδάσκετε το αληθινό wing tzun;

Για εμένα δεν υπάρχει αληθινό ή ψεύτικο Wing Tzun, υπάρχουν μόνο διαφορετικές προσωπικές ερμηνείες ή ας πούμε “πολλοί δρόμοι προς τον ίδιο προορισμό”. Κάποιοι ως προς αυτό έχοντας διάφορα κίνητρα κάνουν μεγάλο “θόρυβο” και δημιουργούν μια περίεργη μυστικοπάθεια.

Εγώ προσωπικά σε ολόκληρη την εκπαίδευση του Wing Tzun δεν βλέπω μυστικά. Όποιος είναι γνώστης του Wing Tzun ξέρει ότι αυτό βασίζεται και αποτελείται από λογικές αρχές. Οι κατάλληλες ενέργειες και τεχνικές προκύπτουν υποχρεωτικά από αυτές. Οι αρχές θα πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο, διότι από αυτές προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα. Η μόνη «μυστική τεχνική " στο Wing tzun είναι η εξάσκηση! Ακόμη και ο καλύτερος δάσκαλος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσφέρει στους μαθητές του τις γνώσεις και την εμπειρία του, αυτοί από την πλευρά τους θα πρέπει να τα δέχονται και να καταβάλλουν οι ίδιοι προσπάθεια για να τα εφαρμόσουν για τον εαυτό τους.

Oι εκπαιδευτές σας που βρίσκονται στην Ελλάδα όμως διδάσκουν και αυτοί το δικό σας wing tzun;

Κοιτάξτε κάθε άνθρωπος έχει το δικό του στυλ, πως μιλάει, πως κινείται, πως συμπεριφέρεται γενικότερα κλπ. Αυτό είναι κάτι που εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε και στους εκπαιδευτές και στους μαθητές μας. Δεν θέλουμε ρομπότ αλλά προσωπικότητες. Από εκεί και πέρα πιστεύω πως αυτό που διδάσκεται από τους εκπαιδευτές μου στην Ελλάδα είναι ταυτόσημο, με αυτό που διδάσκεται στην οργάνωσή μου στη Γερμανία. Πως διασφαλίζεται αυτό; Με συνεχή επαφή και εκπαίδευση.

Σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει να πω και δυο λόγια για τα άτομα που έχουν αναλάβει την αποκλειστική εκπροσώπηση μου στην Ελλάδα, τους δύο Μιχάληδες, όπως τους λένε οι μαθητές τους. Ο ένας Μιχάλης έχει ξεκινήσει το 2002, ως φοιτητής στη Γερμανία τότε, την εκπαίδευση του στην σχολή μου στην Στουτγάρδη και παρέμεινε προσωπικός μου μαθητής μέχρι το 2007 οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Έκανε δηλαδή ήδη τα πρώτα του βήματα στο Wing Tzun  στην δική μου σχολή και συνέχισε αδιάκοπα σε εμένα την εκπαίδευση του μέχρι και το προχωρημένο επίπεδο.

Ουσιαστικά είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να λέω ότι το Wing Tzun που κάνει και διδάσκει είναι το Wing Tzun που έχει διδαχθεί από εμένα. Ο άλλος Μιχάλης,o οποίος είναι επαγγελματίας προπονητής και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το  Wing Tzun, παρόλο που δεν ξεκίνησε το  Wing Tzun σε δική μου σχολή, μετά από δύο χρόνια εντατικής εκπαίδευσης από εμένα, βλέπω  πως έχει συγκλίνει σημαντικά στη δική μου διδασκαλία.

Παρόλο που υπάρχει η γεωγραφική απόσταση έχουμε καταφέρει να βλεπόμαστε με τους Μιχάληδες τουλάχιστον μήνα παρά μήνα και αφιερώνω κάθε φορά ολόκληρες μέρες στην αποκλειστική εκπαίδευση τους. Βλέπετε, αυτό είναι το προνόμιο του αρχηγού χώρας.

Σημαντικότατο ρόλο παίζουν βέβαια και οι προπονήσεις μεταξύ των Μιχάληδων, οι οποίοι συνεχώς και συγκλίνουν στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν, εφαρμόζουν και διδάσκουν το  Wing Tzun. Θεωρώ πως αυτό θα φανεί ακόμη πιο έντονα με την ολοκλήρωση του συστήματος από αυτούς εντός του έτους.

Τελικά πως διδάσκεται το wing tzun στην οργάνωση σας;

Με την ολοκλήρωση του συστήματος , κατάλαβα ότι η εκπαίδευση στο Wing Tzun αποτελείται από δύο διαδοχικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα χτίζονται οι βάσεις, οι οποίες αποτελούνται από τις βασικές τεχνικές, τη δομή του σώματος, τα αντανακλαστικά και τις αρχές. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι βασικές προϋποθέσεις, μπορεί μετά στην δεύτερη ενότητα να διδαχτεί σχετικά γρήγορα το συνολικό εύρος του ρεπερτορίου των τεχνικών. Στη συνέχεια όλα αυτά εν τέλει θα πρέπει να εξασκούνται, να εφαρμόζονται και να βελτιώνονται ανεξάρτητα. Παρόμοια με την κατασκευή ενός σπιτιού, πρέπει πρώτα να χτιστούν σταθερά θεμέλια πάνω στα οποία μετά γρήγορα χτίζεται και το υπόλοιπο σπίτι.

Το τι θα τα κάνει αυτά ο καθένας, δηλαδή πόσο “καλός” θα γίνει, εξαρτάται μετά μόνο από τον ίδιο.

Για να κατανοήσει κάποιος την πολεμική τέχνη του Wing Tzun πρέπει απαραίτητα να ανακαλύψει το σύστημα που κρύβεται πίσω από αυτό/στο οποίο αυτό βασίζεται. Το σύστημα αποτελείται από κάποια συστατικά στοιχεία, το καθένα από τα οποία διδάσκει συγκεκριμένες ικανότητες, οι οποίες αποτελούν τη συνέχεια των προηγούμενων.

Δεν έχει νόημα να παραλειφθούν στάδια ανάπτυξης, διότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε την δική μας πρόοδο πολύ πιο δύσκολη.

Τα ως άνω συστατικά στοιχεία είναι η πρώτη φόρμα (Siu Nim Tao), η δεύτερη φόρμα (Chum Kiu), η τρίτη φόρμα (Biu Tze), η φόρμα της ξύλινης κούκλας (Muk Yan Chong), η φόρμα του μεγάλου κονταριού (Luk Dim Boon Kwan) και η φόρμα των διπλών σπαθιών (Bart Chum Dao). Οι ιδέες που περιέχονται σε αυτές τις φόρμες διδάσκονται στις σχετικές ενότητες Chi-Sao και στις εφαρμογές τους. Οι ενότητες του Chi-Sao διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μέσω του οποίου οι μαθητές μπορούν να μάθουν ολόκληρο το σύστημα και στη συνέχεια, εάν το θελήσουν, να το διδάξουν και οι ίδιοι. Όποιος κατέχει τις ενότητες του Chi-Sao αναπτύσσει ικανότητες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις. Η ροή των κινήσεων της κάθε ενότητας Chi-Sao  δεν πρέπει να εφαρμόζεται σαν να είναι χορός με τον παρτενέρ, ο στόχος πρέπει να είναι πάντα η εφαρμογή.

Ποια είναι τα σχέδιά σας στην Ελλάδα;

Ο στόχος είναι ένας, είτε στην Γερμανία είτε στην Ελλάδα: Θέλω να συνεισφέρω, μαζί με τους εκπαιδευτές μου, στην διάδοση και εξάπλωση αυτής της συναρπαστικής πολεμικής τέχνης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο να μάθει Wing Tzun και μάλιστα με προσιτές τιμές, σε λογικά χρονικά περιθώρια και χωρίς μυστικοπάθειες. Γι αυτό τον λόγο έχω δημιουργήσει μια σειρά καθαρά εκπαιδευτικών dvd το πρώτο εκ των οποίων έχει κυκλοφορήσει ήδη με Ελληνικούς υπότιτλους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σχολή στο Κορωπί Αττικής ( Αρχηγείο Ελλάδος ) και προσεχώς θα υπάρξει και άλλη μία στο κέντρο της Αθήνας (Κεντρική σχολή). Επίσης έχει ενταχθεί στην οργάνωση μου μία σχολή στην Γλυφάδα , μια στην Ηγουμενίτσα , μια στον Βόλο και υπάρχουν και κάποιοι εκπαιδευτές από άλλα σημεία της Ελλάδος που έχουν αρχίσει την εκπαίδευση τους από εμένα και τους Μιχάληδες. Για όσους εκπαιδευτές ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην οργάνωσή μου ή όσοι μαθητές θέλουν να μάθουν  Wing Tzun σε σχολή της οργάνωσής μου μπορούν να ενημερωθούν σχετικά στην ιστοσελίδα www.wingtzun-athens.gr  ή  στο facebook/wtfbhellas.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!