Στο 80% η πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων



Μία κάθετη πτώση άνευ προηγουμένου παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τις αναλύσεις οικονομοτεχνικών ομάδων το πρώτο εξάμηνο του 2012 η πτώση φτάνει το 52,2%, ενώ το 2011 είχε καταγραφεί πτώση από το 2010 κατά 42,3%.
Επίσης μεγάλη είναι και η μείωση του αριθμού αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, κατά 17,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Πάντως, σύμφωνα με τον Νίκο Σολομωνίδη, ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου στα Ιωάννινα, η πραγματική πτώση στις αγοραπωλησίες είναι πολύ μεγαλύτερη από τα παραπάνω ποσοστά. Σωρρευτικά πάντως από το 2008 η πτώση στις αγοραπωλησίες ξεπερνά το 80%.
«Η οικοδομή βρίσκεται στο τέλος της και αν σκεφτούμε ότι 90-100 επαγγέλματα ζούν από αυτήν, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε για τι δραματικές επιπτώσεις μιλάμε. Το δυστύχημα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με αυτό. Μόνον οι φόροι τους ενδιαφέρουν αφού τα ακίνητα είναι ο εύκολος στόχος», σημείωσε.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank η μεγάλη προσφορά και η πτώση της ζήτησης έχουν προκαλέσει και σημαντική πτώση των τιμών στις κατοικίες.
Οι τιμές των διαμερισμάτων (παλαιά και νέα) μειώθηκαν κατά -9,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2012, έναντι μείωσης κατά -5,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Επιπρόσθετα, η ελληνική αγορά κατοικιών αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά υποτίμησης, καθώς ο λόγος του δείκτη τιμών των διαμερισμάτων προς τον δείκτη των ενοικίων υποχωρεί με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Η κατάσταση αυτή πάντως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων, που υπάρχουν για όσους διαθέτουν ρευστό.
«Εάν κάποιος επιθυμεί μία επένδυση στο ακίνητο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, γιατί εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν ραγδαίες αλλαγές που θα επιβαρύνουν δραματικά την ιδιοκτησία», σημείωσε ο κ. Σολομωνίδης.
Μικρή ανάσα από τους φοιτητές
Στο μεταξύ, μία μικρή αλλά σημαντική ανάσα δόθηκε στην τοπική αγορά ακινήτων, με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και την έλευση εκατοντάδων πρωτοετών φοιτητών για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η συντριπτική πλειονότητα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης έχει αποκτήσει καινούργιους ενοίκους, κάτι όμως που δεν συνέβη περιμετρικά των Ιωαννίνων.
«Μία σχετική παράμετρος είναι το ότι τουλάχιστον 300, ίσως και 400 πρωτοετείς φοιτητές σε σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι Γιαννιώτες, επομένως μειώθηκε ο αριθμός των φοιτητών από άλλες περιοχές. Παραμένουν πολλά ξενοίκιαστα διαμερίσματα κυρίως περιμετρικά του κέντρου. Αυτό που παρατηρήσαμε πάντως τη φετινή χρονιά είναι πως σε αντίθεση με τις προηγούμενες, οι ενδιαφερόμενοι πλέον δεν ήθελαν αυτονομία, νεόκτιστα και στο κέντρο, αλλά οικονομικές περιπτώσεις».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!