Ένα μήνα το πολύ αντέχουν ακόμα οι δήμοι



Ο πιο κρίσιμος μήνας για την επιβίωση των δήμων έχει ξεκινήσει. Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας βλέπουν πια μπροστά τους το φάσμα της στάσης πληρωμών μετά τον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης. Στην Ήπειρο οι περισσότεροι δήμοι αντέχουν οικονομικά το πολύ ένα μήνα.
Το σημαντικότερο όλων πρόβλημα είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων. Για πρώτη φορά απειλείται η μισθοδοσία, γεγονός πρωτόγνωρο για τον δημόσιο τομέα. Μπορεί στον ιδιωτικό τομέα το πρόβλημα να έχει γίνει πια οικείο για χιλιάδες εργαζομένους, οι δημοτικοί υπάλληλοι όμως έχουν συνηθίσει στην τακτική κατάθεση των αμοιβών τους στο λογαριασμό τους.
Καθημερινά, οι άνθρωποι των δήμων του νομού Ιωαννίνων δίνουν αγώνα για τη διευθέτηση των οικονομικών τους. Το πρόβλημα διογκώνεται κι από τη δυσκολία είσπραξης όσων τους οφείλονται αφού η κρίση αποτελεί την αιτία… στάσης πληρωμών και των δημοτών.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου δεν απέφεραν καρπούς ως προς τα έσοδα. Στην ουσία η κυβέρνηση τους παρέπεμψε στην δόση του μνημονίου, μία δόση όμως που μπορεί να καθυστερήσει οδηγώντας σε αδιέξοδο και τους ίδιους τους δήμους.
Ηδη ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα δήλωσε αδυναμία. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών τέθηκαν πριν λίγες ημέρες σε αναστολή λειτουργίας Υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες και λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας. «Tο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι χωρίς να υπάρχει καν δέσμευση από τους αρμόδιους για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος. Την πορεία του Δήμου Αχαρνών μπορεί να ακολουθήσει η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, καθώς μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ.
«Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα η Κεντρική Διοίκηση να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων των Δήμων προκειμένου να έχουν δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες που οι Δημότες έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ (Παιδικοί Σταθμοί, Καθαριότητα, Πράσινο, Κοινωνικά Προγράμματα κ.λπ.). Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα πρέπει να παρέμβει στην κατεύθυνση αυτή και να αναλάβει πρωτοβουλίες αντί να στέκεται απλός θεατής στις εξελίξεις και να πετάει πυροτεχνήματα. Έχει ευθύνη άλλωστε για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι και σύντομα, αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, θα πέσει στο… λάκκο που και η ίδια συνέβαλε να ανοιχθεί», σημειώνει η ομοσπονδία.
Πολλοί δήμαρχοι είχαν αποφασίσει και ακόμα σκληρότερες κινητοποιήσεις με μόνιμα λουκέτα και παραιτήσεις, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους. Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Το κατά πόσο η στάση αναμονής θα γίνει στάση πληρωμών θα το δείξουν οι επόμενες μέρες.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!