Βουτιά θανάτου στην Παμβώτιδα



Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 60χρονος ιδιοκτήτης ταξί
Με τον πλέον δραματικό τρόπο έγραψε τον επίλογο της ζωής του ένας 60χρονος Γιαννιώτης, ιδιοκτήτης ταξί, που λίγο μετά τις 10 το πρωί, χωρίς κανείς να γνωρίζει τους λόγους, βούτηξε στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας και πνίγηκε.
Το συμβάν έχει συγκλονίσει εκτός από την οικογένειά του, τους δεκάδες συναδέλφους του που αδυνατούσαν να πιστέψουν το τέλος που επέλεξε να βάλει στη ζωή του ο συνάδελφός τους, ο οποίος μάλιστα είχε βγει κανονικά για δουλειά χθες το πρωί και είχε συνομιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του.
Στις 10 το πρωί, και ενώ δεν είχε πει το παραμικρό σε κανέναν, ούτε στην οικογένειά του ούτε και σε συναδέλφους του στάθμευσε το αυτοκίνητό του στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, λίγο μετά τη στροφή του «12» και βούτηξε στα νερά της λίμνης.
Δύο αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τον 60χρονο να βουτά τόνισαν πως κολύμπησε μία απόσταση 10 – 15 μέτρων, χωρίς να βγάζει το κεφάλι του από το νερό και στη συνέχεια τον έχασαν από τα μάτια τους. Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, που έφτασαν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις έρευνες.
Το μοναδικό σκάφος που βρέθηκε στο σημείο ήταν μία μικρή φουσκωτή βάρκα του Ναυτικού Ομίλου Παμβώτιδος, στην οποία επιβιβάστηκε ένας πυροσβέστης που προσπάθησε για αρκετή ώρα με ένα αρπάγιο να εντοπίσει τον 60χρονο, χωρίς να το καταφέρει. Οι έρευνες συνεχίστηκαν περισσότερο συντονισμένα μετά από μία περίπου ώρα, όταν έφτασε κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ με την φουσκωτή βάρκα, αλλά και η βάρκα του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών είχε ζητήσει και τη συνδρομή κλιμακίου της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, που διαθέτει και δύτες. 
Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι το σώμα του 60χρονου εντοπίστηκε στο βυθό της Παμβώτιδας, ανασύρθηκε, με τους συγγενείς και τους συναδέλφους που παρέμεναν στο σημείο να αδυνατούν να πιστέψουν τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να βάλει τέρμα στη ζωή του.
Το συμβάν όπως ήταν φυσικό βύθισε στο πένθος τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί, με σύσσωμη τη διοίκηση να βρίσκεται στον τόπο των ερευνών από την πρώτη στιγμή.
Αναφορικά με τα κίνητρα που οδήγησαν τον 60χρονο στην πράξη του, διερευνώνται από την αστυνομία που διενεργεί την προανάκριση. Εκείνο που τονίζουν πάντως όλοι όσοι τον γνώριζαν είναι πως επρόκειτο για υπόδειγμα οικογενειάρχη και πως δεν είχε εκμυστηρευθεί κάτι περίεργο ή κάτι που να δημιουργούσε ανησυχία στους οικείους του.
Δυσφορία από τις εθελοντικές ομάδες
Την έντονη δυσφορία τους εκφράζουν μέλη αναγνωρισμένων εθελοντικών ομάδων, με παραρτήματα στα Ιωάννινα που έχουν μεγάλη δράση και προσφορά σε έκτακτα περιστατικά και περιπτώσεις έκτακτων αναγκών κατά το παρελθόν, προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ΕΜΑΚ. Αφορμή για την έκφραση της δυσαρέσκειας στάθηκαν τα δύο τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών με τον θάνατο ενός 47χρονου ορειβάτη στο Βίκο και τον πνιγμό του 60χρονου ταξιτζή χθες στη λίμνη Παμβώτιδα.
Και στις δύο περιπτώσεις τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης καταγγέλλουν πως δεν εκλήθησαν να συνδράμουν στην προσπάθεια μεταφοράς του πρώτου και ανάσυρσης του δεύτερου, παρότι διαθέτουν και την τεχνογνωσία, αλλά και αρκετά μέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν καθοριστικά.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της ΕΟΔ Αχιλλέας Παπαευθυμίου σε δηλώσεις του στο ITV έκανε λόγο για ακατανόητη προσπάθεια απαξίωσης των αναγνωρισμένων εθελοντικών ομάδων, που είναι ενταγμένες στο δίκτυο της πολιτικής προστασίας και οι οποίες έχουν συνδράμει πολλές φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως κατήγγειλε ο κ. Παπαευθυμίου ήταν η κλήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία χθες το πρωί κλιμακίου δυτών της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, αφού το κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ στα Ιωάννινα δε διαθέτει πιστοποιημένους δύτες.
Ο κ. Παπαευθυμίου τόνισε πως στην ΕΟΔ είναι γνωστό πως υπάρχουν επαγγελματίες δύτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό οι οποίοι έχουν πολλές φορές συνδράμει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στη λίμνη Παμβώτιδα. «Μας φαίνεται περίεργο να βρισκόμαστε δίπλα στη λίμνη με επαγγελματίες δύτες, να γνωρίζουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και να καλούν δύτες από τη Θεσσαλονίκη. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να προσφέρουμε εθελοντικές υπηρεσίες και όχι να καταλάβουμε θέσεις στο δημόσιο. Όπου μας έχει ζητηθεί βοηθάμε και το ίδιο θα κάναμε και στις δύο αυτές περιπτώσεις.
Την Κυριακή στο Βίκο επέλεξαν να μείνουν ολόκληρο το βράδυ στο φαράγγι, δίπλα στο νεκρό ορειβάτη, ενώ εάν είχαν ζητήσει τη βοήθειά μας, θα είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά της σορού πολύ γρηγορότερα. Χέρια έχουμε και αυτά προσφέρουμε, για να βοηθήσουμε σε τέτοια περιστατικά, χωρίς να προσδοκούμε σε κάτι περισσότερο», σημείωσε ο κ. Παπαευθυμίου.
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απαξίωσης και πως και στο πρόσφατο παρελθόν ζητήθηκε η συνδρομή εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων, η οποία και δόθηκε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!