Σε οριακό σημείο πολλά μεγάλα έργα της Ηπείρου



Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για Ιόνια και Ε65
Από μια κλωστή κρέμονται τα μεγάλα οδικά έργα της Ηπείρου, καθώς και άλλα μικρότερου μεν προϋπολογισμού, αλλά μεγίστης σημασίας για την περιοχή μας, όπως είναι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Η προβληματική οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει στη διακοπή των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, εκ των οποίων, ως γνωστόν, Ιόνια Οδός και Ε-65 θα καταλήξουν στην Ήπειρο. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το πλέον κρίσιμο για το μέλλον των έργων αυτών, αφού θα γίνει προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους. Το Υπουργείο Υποδομών εμφανίζεται αισιόδοξο, ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε τα εργοτάξια θα δουλέψουν και πάλι από το 2013.Αυτό κατέστησε σαφές και ο Γιαννιώτης αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στην πορεία των μεγαλύτερων έργων της Ηπείρου.

«Μάχη με το χρόνο…»
Για τους δυο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους, που αφορούν την Ήπειρο, ο κ. Καλογιάννης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «είμαστε σε εξαιρετικά οριακό σημείο. Θέσαμε από την πρώτη στιγμή ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που τηρείται».Όπως υπογράμμισε, «σε 15 με 20 ημέρες από σήμερα εκτιμούμε ότι θα έχουμε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Στη συνέχεια και για δυο μήνες περίπου, θα γίνει διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέσω του ΕΣΠΑ μετέχει στα έργα. Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, από το 2013 θα μπορούν τα έργα αυτά να ξεκινήσουν».

Ο κόμβος Άρτας… 
Θετικό κρίνεται το γεγονός, ότι ο κόμβος της Άρτας, που αποτελεί κομμάτι της Ιόνιας Οδού, αρχίζει σιγά- σιγά και αποκτά εκ νέου «σφυγμό», καθώς, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, εντός του Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθεί.Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2011 η σύμβαση είχε διαλυθεί, βυθίζοντας το έργο στην ανυποληψία, όμως τώρα φαίνεται, ότι υπάρχει «φως» στην άκρη του τούνελ. Πρόκειται για ένα έργο καίριας σημασίας, το οποίο θα ενώσει δυο ήδη παραδοθέντα κομμάτια της Ιόνιας Οδού, τον δρόμο Άγιος Δημήτριος Άρτας- Σελλάδες και τον Περιφερειακό της Άρτας.Επίσης, να σημειωθεί, ότι στη γέφυρα Περιστερίου της Εγνατίας Οδού (το μοναδικό κομμάτι που απομένει να ολοκληρωθεί), όπως έχει γίνει γνωστό, αναδείχθηκε ο εργολάβος και με το που ξεκινήσουν οι εργασίες, θα αποδοθεί η γέφυρα στην κυκλοφορία.

Το Αεροδρόμιο…
Σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Καλογιάννη και στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο οποίο τα έργα αναβάθμισης καρκινοβατούν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά από 6 χρόνια, έχει εκτελεστεί μόλις το ένα τρίτο αυτών!«Απομένει να γίνει το αμιγώς κτιριακό κομμάτι που έχει προϋπολογισμό περίπου 20 εκ. ευρώ. Οι διαθέσιμοι πόροι όμως είναι περιορισμένοι. Εκτιμούμε ότι σύντομα θα έχουμε λύση για την επιτάχυνση των εργασιών» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογιάννης.

Το Λιμάνι… 
Για το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας υπογράμμισε, ότι υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωση της Β’ φάσης και «έχουμε πάρει μια τελευταία παράταση έως το καλοκαίρι του 2013», ενώ υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος έχει ζητήσει την υποκατάστασή του, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε. «Η Γ’ φάση του Λιμανιού, βρίσκεται με υπογεγραμμένη σύμβαση εδώ και13 μήνες, αλλά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.Τέλος, ειδική αναφορά έκανε για το δρόμο Ιωάννινα – Κακαβιά, που θα αποτελέσει συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Οι μελέτες για αυτό το έργο είχαν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2009, όμως, είχαν τεθεί και κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις. «Επιχειρούμε να επιταχύνουμε τις μελέτες αυτές, ώστε ακόμη και τμηματικά να χρηματοδοτήσουμε τον οδικό άξονα» σημείωσε ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος είπε ότι σταδιακά προχωρά και ο άξονας Καλπάκι- Κόνιτσα.

Η σύσκεψη στο ΤΕΕ… 
Εξάλλου, το πρωί το Σαββάτου ο κ. Καλογιάννης μετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, παρουσία του ΤΕΕ της περιοχής μας, αλλά και του αντίστοιχου της Αιτωλοακαρνανίας. Θέμα της σύσκεψης ήταν τα κοινά έργα των δυο περιοχών, όπως η Ιόνια Οδός, αλλά και ο άξονας Άκτιο- Αμβρακία.«Οι προοπτικές δεν είναι όλες αισιόδοξες. Οι προσπάθειες όμως που θα γίνουν πιστεύω, ότι θα πιάσουν τόπο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης.Και σημείωσε, ότι «πρέπει και η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί σε βάθος για τα προβλήματα, για να είναι αρωγός. Το υπουργείο είναι αρκετά ενήμερο για τα προβλήματα της περιοχής».Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκκος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση αυτή. «Βρισκόμαστε οριακά για τα μεγάλα έργα. Για τη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία» σημείωσε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!