Έργα μόνο με στόχους και απόδοση στο νέο ΕΣΠΑ



Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2012
Στον αστερισμό του νέου ΕΣΠΑ μπαίνει και η Ήπειρος, η οποία καλείται να σχεδιάσει το αναπτυξιακό της μοντέλο για το διάστημα 2014- 2020 και να αξιοποιήσει τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν.
Πόροι που θα είναι λιγότεροι για όλη τη χώρα, έχουν εξασφαλιστεί όμως για την Ήπειρο. 
Κι αυτό γιατί η χρηματοδότηση των κρατών της ΕΕ γίνεται με βάση το ΑΕΠ του 2007, τα εισοδήματα δηλαδή ανά περιφέρεια που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά. Η Ήπειρος παραμένει κάτω από το 75% του ΑΕΠ του μ.ο. των άλλων κρατών, είναι μία «φτωχή» δηλαδή περιφέρεια που πρέπει να χρηματοδοτηθεί ώστε να συγκλίνει με τις οικονομίες των άλλων κρατών. 
Για την Ελλάδα όμως του 2012 η Ελλάδα του 2007 ήταν… μία πλούσια χώρα κι αυτό ήδη δημιουργεί μία πρώτη ανισότητα. Σήμερα θα ζητούσαμε πολύ περισσότερα κονδύλια, αν είχαμε τη δυνατότητα. Σήμερα όμως έχουμε το μνημόνιο από το οποίο περιμένουμε να μας σώσει από τη χρεοκοπία και σε ένα δεύτερο στόχο, με τα διαρθρωτικά μέτρα να μας βάλει ταυτόχρονα και στο δρόμο της ανάκαμψης. Στην ουσία το νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί συνολικά σε αυτήν την προοπτική.
Να επισημάνουμε επιπλέον και κάτι που ξεχνάμε: Η ΕΕ ενδιαφέρεται επιπλέον και για τη σύγκλιση των οικονομιών των «νέων» χωρών που προέκυψαν από τη διεύρυνση, κυρίως των πρώην «ανατολικών χωρών» οπότε παίρνει πόρους από τις «παλιές» χώρες όπως η Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή ιδέα, θέλει να βλέπουμε και τις ανάγκες και των άλλων και όχι μόνο τις δικές μας.

Στοχοθεσία

Για το νέο ΕΣΠΑ έχουν εκδοθεί οι πρώτες εγκύκλιοι και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των θεσμικών φορέων. 
Η κρίσιμη διαφορά σε σχέση με το ΕΣΠΑ που τρέχει, είναι ότι από τη μία οι πόροι θα είναι λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν, από την άλλη η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει με στοχοθεσία. Πρέπει δηλαδή οι επενδύσεις που θα γίνουν να έχουν πολύ καλά μελετημένους στόχους ώστε άμεσα να λαμβάνεται και το αποτέλεσμα, το όφελος της επένδυσης και να κατανοούν την αλλαγή που επέρχεται οι πολίτες. 
Πρόκειται για μία αλλαγή τρόπου σκέψης και σχεδιασμού των έργων η οποία διαφέρει από την παλιότερη αντίληψη που υπήρχε ότι «πρέπει να απορροφηθούν με κάθε τίμημα οι πόροι». 
Η υποχρέωση του «ν+2», το ότι ένα έργο πρέπει να απορροφά δηλαδή τα κονδύλια μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, συνεχίζει να υπάρχει ως γενική αντίληψη, όμως τίθεται ως κριτήριο να εξασφαλίζεται και ο στόχος.
Η «έξυπνη εξειδίκευση» όπως είναι ένας από τους όρους για μία επένδυση, εμπεριέχει πλέον και τη μελέτη της απόδοσης του έργου. Να γίνει πχ ένας οδικός άξονας, αλλά θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιείται από οδηγούς, ότι θα λειτουργεί σωστά, ότι θα έχει συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης κ.α. 
Με αυτό το πνεύμα έγινε την Παρασκευή το πρωί ενημέρωση για την κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου για την περίοδο 2012 -2020 σε συνάντηση – κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των φορέων της Ηπείρου. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και  στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, με επικεφαλής της Προϊσταμένη της Ελένη Ρόκου. 

Ο Αλ. Καχριμάνης

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη των Υπουργείων για την ενημέρωση που παρείχαν, τονίζοντας ότι σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει,  θα διαμορφωθούν οι συνολικές προτάσεις της Περιφέρειας, υπογράμμισε τις δυσκολίες που φέρνει ο νέος σχεδιασμός.
«Τα πράγματα για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι δύσκολα και χρειάζεται δουλειά από όλους τους φορείς. Αλλάζουν πολλά πράγματα,  τα προγράμματα γίνονται πολυταμειακά και όλοι πρέπει να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Ο κάθε φορέας πρέπει να ετοιμάσει τις προτάσεις που έχει για την περιοχή του, ώστε σε συνέχεια να καταλήξουμε σε αυτές που θα προτείνουμε για το νέο πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρχουν στοχευμένες επιλογές για τις προτεραιότητες που βάζουμε και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πόροι θα είναι μειωμένοι τη νέα περίοδο. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, για αυτό και η Περιφερειακή Αρχή προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας. Γνωρίζουμε που θέλουμε να δράσουμε και πώς να προωθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Σήμερα κάναμε μια αρχή και θα συνεχίσουμε με την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής». 
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έγινε σημαντική δουλειά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, όπως επιβεβαιώνεται από την πορεία υλοποίησης και τις εκθέσεις αξιολόγησης του προγράμματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση που να εκπληρούσε τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ και να μην έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ. 

Ο Γ. Γραμματέας

Στα κριτήρια και τους στόχους που θα πρέπει, κατά την άποψή του, να διέπουν το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης  στη διάρκεια της συνάντησης. Εστίασε κι αυτός στην αποδοτικότητα των έργων.
«Η νέα περίοδος δεν πρέπει να διέπεται από κριτήρια απορροφητικότητας αλλά από κριτήρια αποδοτικότητας των πόρων. Δηλαδή, πως και που δαπανώνται τα χρήματα που εισρέουν. Αυτό θα πρέπει να απασχολεί όλους τους αρμόδιους που σχεδιάζουν τη νέα προγραμματική περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρίδης.
Ταυτόχρονα στάθηκε με κριτική και αυτοκριτική διάθεση για την προηγούμενη περίοδο και το μέχρι σήμερα προωθούμενο μοντέλο ανάπτυξης λέγοντας: «Δεν είμαστε περήφανοι -εγώ προσωπικά- για το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα ότι το μοντέλο του αθηνοκεντρικού κράτους άφησε πολλές περιφέρειες σε υστέρηση. Μια από αυτές είναι και η Ήπειρος».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας έκανε ειδική αναφορά στο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να σχεδιαστεί για την Ήπειρο. «Πρέπει να δούμε την ανάπτυξη της παραγωγής εξειδικευμένα και στοχευμένα» είπε και πρόσθεσε: «Το «μπαλκόνι» παγκοσμιοποίησης της Ηπείρου αλλάζει ριζικά. Με τα οδικά έργα που έγιναν (Εγνατία οδός) και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να γίνουν (Ιόνια οδός) η Ήπειρος γίνεται πύλη εισόδου και εξόδου από και προς τΙς χώρες της Ευρώπης και της Βαλκανικής. Συντελείται για την Ήπειρο μια γεωπολιτική μεταβολή με θετικότατες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξής της. Μετατρέπεται έτσι από παραμεθόριος σε κεντρική περιφέρεια που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας».

Παρεμβάσεις

Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις έγιναν ακόμα από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Ήπειρος τόπος να ζεις» Β. Αργύρη, «Λαϊκή Συσπείρωση» Κ. Κωτσαντή, «ΑΥ.ΡΙ.Ο.» Γ. Παπαδημητρίου, τους βουλευτές Άννα Ασημακοπούλου, Γ. Στύλιο, Μ. Κασσή, Χρ. Γκόγκα και περιφερειακούς συμβούλους. 
Αναλυτικές εισηγήσεις έκαναν οι: Ιωάννης Φίμπρας Προϊστάμενος  της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Σοφία Χατζηπαντελή,  Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Θεμελή, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Σχεδιασμού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Λήδα Γιαννακοπούλου, προϊσταμένη τμήματος Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. 

Η μείωση του ΑΕΠ
Για τη μείωση τέλος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), εφόσον εφαρμοστούν οι ισχύοντες κανόνες και ληφθεί ως βάση υπολογισμού το ΑΕΠ της περιόδου 2007-2009, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, την ώρα που γίνεται συζήτηση για την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ στη χώρα μας, είναι εκτός πραγματικότητας να προχωρήσει η ΕΕ σε μείωση των κονδυλίων για την Ελλάδα.
Ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη, κατά τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ, να ληφθεί υπόψη η σημαντική μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!