Καμπανάκι κινδύνου από το νέο ιδιοκτήτη της Δωδώνης



Την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία μεταβίβασης, επισημαίνει εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί το όνομα της ΔΩΔΩΝΗ και η ομαλή λειτουργία
Μια σειρά από διαβεβαιώσεις για την καλύτερη λειτουργία και ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ παρέχει η Strategic Initiatives, η επενδυτική εταιρεία που όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της συνεταιριστικής επιχείρησης, καθώς στην κατοχή της περνά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών που κατείχε η υπό εκκαθάριση σήμερα ATEbank.
Τις διαβεβαιώσεις αυτές, που είχαν γίνει γνωστές και με δελτίο τύπου της Strategic Initiatives, επανέλαβε εκ νέου μιλώντας στο Ioannina TV ο επενδυτικός οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας Γιάννης Βιτάλης, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννινα ενόψει της σημερινής εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ΕΑΣ της Ηπείρου σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν τη μεταβίβαση των μετοχών.
Πέρα, βέβαια, από τις διαβεβαιώσεις, αυτό που έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο κίνδυνος που διατρέχει η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ σε περίπτωση που συνεχιστεί το ρευστό τοπίο στις εξελίξεις και ουσιαστικά μείνει για αρκετό διάστημα ακόμη ακέφαλη.
«Η εταιρεία κινδυνεύει, διότι έχει ένα στοκ αξίας 45 εκ. ευρώ που περιμένει στα ψυγεία, έχει τους κτηνοτρόφους που αγωνιούν για το πότε θα πάρουν τα λεφτά τους και μέρα με τη μέρα απαξιώνεται. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις αποφάσεις θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην εταιρεία, αλλά και στους κτηνοτρόφους. Αυτοί που επιδιώκουν αυτού του είδους τις αναταραχές, το μόνο κακό που μπορούν να κάνουν, είναι στην εταιρεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βιτάλης, αναφερόμενος στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία χαρακτήρισε μια κίνηση άκαιρη και για λόγους εντυπωσιασμού από τη στιγμή που οι ΕΑΣ μπήκαν στο διαγωνισμό και συμμετείχαν και συμμετείχαν και στα τρία στάδιά του γνωρίζοντας τους όρους.
Παράλληλα, ο κ. Βιτάλης μίλησε και για την οικονομική κατάσταση της ΔΩΔΩΝΗ σήμερα, λέγοντας πως διανύει μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς το δάνειο ύψους 50 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς έχει φτάσει στο όριό του και δεν υπάρχει δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων με τραπεζικό δανεισμό.
Ο κ. Βιτάλης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι θα κρίνει με λογική και τηρώντας τους κανόνες, ενώ εξέφρασε την απορία του για το πως μπορεί να βγει απόφαση για ένα θέμα, για το οποίο ακόμη δεν έχει συζητηθεί στη δικαιοσύνη, που έχουν προσφύγει οι Ενώσεις για το 7% των μετοχών που πέρασε στου παρελθόν στα χέρια της ΑΤΕ.
Χείρα φιλίας σε ΕΑΣ
και κτηνοτρόφους
Ο επενδυτικός οικονομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας έτεινε χείρα φιλίας προς τις ΕΑΣ και τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ότι η αντιδικία που έχει προκύψει δεν είναι εναντίον της Strategic Initiatives, αλλά εναντίον του εκκαθαριστή.
«Εμείς είμαστε επενδυτές που θέλουμε να γίνουμε αξιόλογοι πολίτες των Ιωαννίνων, να προσφέρουμε εργασία και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε τις άριστες σχέσεις με τους μετόχους, που έχουν και αυτοί τα δικαιώματά τους, τα οποία σεβόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Βιτάλης, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως στα μέσα του καλοκαιριού υπήρξε επαφή με την ΕΑΣ Ιωαννίνων, με την Κοινοπραξία να υπογράφει προγραμματική συμφωνία για το πως θα «τρέξει» την εταιρεία, αλλά ποτέ δεν επεστράφη υπογεγραμμένη από την ΕΑΣ.
«Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε τη ζώνη γάλακτος στην περιοχή και να την επεκτείνουμε. Ήρθαμε για να μείνουμε. Σκοπός μας είναι να τριπλασιάσουμε το τζίρο κυρίως με εξαγωγές, καθώς υπάρχει ένα δίκτυο που περιμένει. Η ελληνική αγορά μας ενδιαφέρει εξίσου με κύριο σκοπό την ανάκτηση του χαμένου ποσοστού, ωστόσο οι εξαγωγές είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας», ανέφερε.
Δευτερεύων ρόλος για τη Simos Foods
Ο κ. Βιτάλης αναφέρθηκε στη σύσταση της Κοινοπραξίας, ξεκαθαρίζοντας και το ρόλο της Simos Foods για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα λόγω των οικονομικών της υποχρεώσεων απέναντι στη ΔΩΔΩΝΗ.
Όπως έκανε γνωστό, η Strategic Initiatives είναι μια διεθνής επενδυτική εταιρεία που επενδύει προσωπικά κεφάλαια και δε χρησιμοποιεί τραπεζικό δανεισμό, με δραστηριότητα σε οκτώ χώρες σε διάφορα αντικείμενα.
«Δεν είναι επενδυτικό fund, που σημαίνει ότι έχει ένα ορισμένο χρόνο που θα μπει σε μια εταιρεία, με συγκεκριμένο σκοπό, για να βγει στη συνέχεια», υπογράμμισε ο κ. Βιτάλης και πρόσθεσε ότι η ΔΩΔΩΝΗ προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του ότι είναι μια κορυφαία εταιρεία στο χώρο της παραγωγής γαλακτοκομικών και κυρίως στη φέτα.
Αναφορικά με τη Simos Foods σημείωσε ότι είναι μια μειοψηφική συμμετοχή 10% και επιλέχθηκε ως ο κυριότερος διακινητής προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗ εδώ και 25 χρόνια. «Η Simos Foods δε θα έχει καμία διοικητική θέση στο νέο Δ.Σ της εταιρείας», ξεκαθάρισε ο κ. Βιτάλης και σε σχέση με το χρέος είπε πως δημιουργείται θέμα εκ των ών ουκ άνεφ, καθώς από τα 8,7 εκ. ευρώ που οφείλει στη ΔΩΔΩΝΗ, τα 7,8 εκ. ευρώ είναι εγγυημένα με προσημειώσεις των τραπεζών στην περιουσία της Simos Foods και με τραπεζικές εγγυήσεις.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!