Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η τρανσέρα… Κατατέθηκε νέα μελέτη σε Περιφέρεια και Δήμο Ηγουμενίτσας




ERGA_LIMANI
Στο...χρονοντούλαπο της ιστορίας φαίνεται πως περνά η περιβόητη τρανσέρα της Γωνιάς, η οποία επί μακρόν ταλαιπώρησε τους φορείς της Θεσπρωτίας. Η τοπική κοινωνία αντέδρασε κάθετα σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάστηκε αλλά και στα εκβιαστικά διλήμματα που κατά καιρούς ετέθησαν από τους αρμόδιους υπουργούς με στόχο να την αποδεχθούν ώστε να προχωρήσουν τα έργα του λιμανιού.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αντέτειναν οι τοπικοί φορείς αλλά και πάλι συναντούσαν την κάθετη άρνηση η οποία συνοδεύονταν με αστεία επιχειρήματα.
Μετά από αρκετούς μήνες και πολλές διαβουλεύσεις φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή.
Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πλαταριάς, μετά τη Γωνιά, χωρίς όμως να γίνει η διαβόητη τρανσέρα στη θέση αυτή, προβλέπει η νέα μελέτη που έχουν στα χέρια τους ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος.
Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ανάδοχος του άξονα Καρτερίου - Πάργας, που ανέλαβε την υποχρέωση της εκπόνησης εναλλακτικής λύσης, κατέθεσε νέα κυκλοφοριακή μελέτη για τις εργασίες βελτίωσης της Εθνικής Οδού, στην οποία αποφεύγονται οι παρεμβάσεις στη Γωνιά στα σημεία που είναι ορατά από την πόλη της Ηγουμενίτσας και ξεκινάνε παρεμβάσεις από το "πέταλο" της Γωνιάς και μέχρι την περιοχή "Καλάμι", οι οποίες μάλιστα προβλέπουν και την κατασκευή σήραγγας, ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η επάρκεια των αδρανών υλικών για τη Γ' φάση του Λιμανιού.
Η μελέτη πρέπει να τύχει της έγκρισης τόσο της Περιφέρειας Ηπέιρου, όσο και του Δήμου Ηγουμενίτσας, όλα όμως δείχνουν πως υπάρχει εναλλακτική λύση που θα απεμπλέξει το έργο του Λιμανιού ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ γίνεται σαφές, ότι το συγκεκριμένο υποέργο της βελτίωσης της Εθνικής Οδού και η αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών του, δεν ενέχουν κινδύνους απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, όπως πολλοί ισχυρίζονταν.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για την εξέλιξη των πραγμάτων και για το ότι εν κατακλείδι αυτό που πολλοί ισχυριζόταν για την απένταξη του έργου, δεν ισχύει, άποψη την οποία είχε εισηγηθει από την πρώτη στιγμή. Επεσήμανε δε ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορούν να εξευρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και την άρτια ολοκλήρωση των έργων.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως τόνισε δρομολογούνται όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη στην Αθήνα, και ήταν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί οριστική κατεύθυνση για την επίλυση του ζητήματος και την έναρξη των εργασιών
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!