Εκπαίδευση σκύλων στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων



Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων που τοποθετούν ανεγκέφαλοι σε κάθε γωνιά της ελληνικής υπαίθρου, ακόμη όμως και μέσα στις πόλεις, παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε μία συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» στα Γρεβενά.
Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την Ισπανία όπου ένας εκπαιδευτής σκύλων έχει καταφέρει στη διάρκεια των ετών να εκπαιδεύσει σκυλιά, ώστε να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να ειδοποιούν για την απομάκρυνσή τους, δηλητηριασμένα δολώματα.
Ο Ισπανός εκπαιδευτής παρέστη στη συνάντηση εργασίας και για ένα δεκαήμερο πραγματοποιήθηκαν εκτός από θεωρητικά μαθήματα, επιδείξεις στο πεδίο, σε πραγματικές συνθήκες, με την τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Σύμφωνα με τον Χαριτάκη Παπαϊωάννου, Βιολόγο, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πρόκειται αναμφίβολα για τον πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα τον πιο φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της μάστιγας που απειλεί με εξαφάνιση ζώα της ελληνικής υπαίθρου, μεταξύ αυτών και σπάνια και απειλούμενα είδη της ορνιθοπανίδας.
«Τα σκυλιά είναι άριστα εκπαιδευμένα και όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ανακάλυπταν τα δολώματα και οδηγούσαν τον εκπαιδευτή στο σημείο για να τα απομακρύνει. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα με τις φόλες, που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας», σημείωσε.
Υπό εξαφάνιση
ο Ασπροπάρης
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας, ο Ασπροπάρης ή αλλιώς στην καθομιλουμένη το «κουκάλογο» κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Ο μεταναστευτικός αυτός γύπας, που κάνει την εμφάνισή του από την άνοιξη στην ελληνική ύπαιθρο και αναχωρεί το φθινόπωρο για την Αφρική, συναντάται πλέον ολοένα και πιο σπάνια. Μία από τις βασικές αιτίες της εξαφάνισής του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα, όπως συμβαίνει και για άλλα είδη της ορνιθοπανίδας που είτε έχουν εξαφανιστεί, είτε κινδυνεύουν. Μερικά από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου είναι ο γύπας, που μετρά πλέον μία αποικία με λιγότερα από δέκα άτομα, ο χρυσαετός που απαντάται πλέον σπάνια, ενώ ο γυπαετός έχει εξαφανιστεί, με το τελευταίο ζευγάρι να έχει καταγραφεί πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια στην Τύμφη.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!