Έρχεται πλήρης ανατροπή στα εργασιακά



Εμμένει η τρόικα στην πλήρη ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος στην χώρα, ζητώντας την κατεδάφιση και του τελευταίου προπύργιου, αυτού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χθες οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν «γη και ύδωρ»
από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση,  κατά την διάρκεια της πεντάωρης συνάντησης τους, επιμένοντας στην "εδώ και τώρα" κατάργηση των τριετιών που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και την δραστική μείωση τόσο του ποσού των αποζημιώσεων με ή χωρίς προειδοποίηση, όσο και του χρόνου αναγγελίας της απόλυσης.

Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης αρνήθηκε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε αλλαγή, επιμένοντας ότι δεν είναι ώριμη οποιαδήποτε συζήτηση στην παρούσα συγκυρία. Μάλιστα παρέπεμψε τους εκπροσώπους των πιστωτών μας στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αποφασίσουν για τις νέες ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στις 2 μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Αναλυτικότερα, όπως έχει δημοσιεύσει το «Real.gr» στις 20 Σεπτεμβρίου , παρά τις τότε κυβερνητικές διαψεύσεις, η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή εδώ και τώρα περικοπής κατά 30% των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει προειδοποίηση, ενώ η μείωση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και το ποσό των αποζημιώσεων με προειδοποίηση κατά 16% περίπου αφού επικρατεί το σενάριο υπολογισμού με 12 και όχι 14 μισθούς.

Σήμερα, ανεξάρτητα από το αν προηγείται προειδοποίηση ή όχι απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται μισθός Χ 14/12. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός Χ 12/12. Ακόμη, φαίνεται ότι κλειδώνει η περαιτέρω σύντμηση κατά 50% του χρόνου προειδοποίησης που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά τις τριετίες, επέμειναν στην πλήρη κατάργηση τους, όπως σας έχει ενημερώσει το «Real.gr», από τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να παραμένει καθηλωμένος στα 586 ευρώ!!! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ακόμη κι αν οι ανατροπές στα εργασιακά ζητήματα δεν πάρουν σάρκα και οστά έως το τέλος του χρόνου, η τρόικα θα θέσει «ρήτρα ασφαλείας» υλοποίησης, η οποία δεν αναμένεται να υπερβαίνει τους έξι μήνες, προκειμένου να καταβληθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι στόχος της τρόικας σε βάθος τριετίας είναι το 70-80% του εργατικού δυναμικού να αμείβεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, ώστε η αφετηρία των μισθών να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και να συμπαρασύρει όλο το φάσμα των αμοιβών προς τα κάτω, αφού πλέον κλαδικές συμβάσεις δεν υπογράφονται, αυξήσεις δεν δίνονται με την συμπλήρωση κλιμακίων, ενώ η υπογραφή ατομικών συμβάσεων περιλαμβάνει χαμηλότερες μισθολογικές αμοιβές.

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εργασίας, λόγω της εμμονής της τρόικας για την κατάργηση των τριετιών, εξετάζουν την κατάθεση πρότασης για περιορισμό της αύξησης που προβλέπεται στην συμπλήρωση τριετίας. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9%, το βασικό σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%.

Ωστόσο, ο αντίλογος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, είναι ότι πρέπει να γίνει πρώτα η κατάργηση και στη συνέχεια να δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να υπογράψουν εκ νέου ΕΓΣΣΕ, όπως έγινε με τις κλαδικές συμβάσεις.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο απασχόλησης εργαζομένων, κάτι που θα συνδυαστεί με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για να ενισχυθεί η ευελιξία με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να καταργηθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!