Ζητούμενο η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία



Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2012
Σε καλό κλίμα η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Αλβανίας
Δ. Αβραμόπουλος για ελληνική μειονότητα: Η θέση της θα βελτιώνεται, όσο η Αλβανία προοδεύει και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα
Τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την πρόθεσή τους για ακόμα καλύτερες επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους χτες οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Δ. Αβραμόπουλος και E. Panariti μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας με σαφή αιχμή κατά των εθνικιστικών στερεοτύπων από τον Δ. Αβραμόπουλο. Σημαντικό ζήτημα της συγκυρίας είναι η κοινή στήριξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ενώ επίμαχα θέματα που φαίνεται να υπάρχει καλό κλίμα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. 
«Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε μέσα σε λίγες ημέρες και αυτό συμβολίζει την αμοιβαία επιθυμία μας για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Δείχνει την πολιτική μας βούληση να εγκαινιάσουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Συζητήσαμε για όλα αυτά τα θέματα που μας φέρνουν κοντά, που μας ενώνουν, για τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών μας. Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι σύμμαχοι στην Ατλαντική Συμμαχία, αυριανοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο γείτονες με σημαντικά κοινά συμφέροντα σε πάρα πολλούς τομείς», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος. 
Ειδικά για τη μειονότητα, τόνισε: «Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και η θέση της θα βελτιώνεται, όσο η Αλβανία προοδεύει και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μειονότητας και τους αλβανικούς θεσμούς.Στις μεταξύ μας σχέσεις δεν έχουν θέση οι εκφραστές ακραίων ιδεοληψιών, οι οποίοι, αναπαράγοντας ξεπερασμένα αρνητικά στερεότυπα, επιχειρούν να επισκιάσουν τους πολυσχιδείς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας και να παρεμποδίσουν την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων».
Θέματα που συζητήθηκαν είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η διασυνοριακή συνεργασία και «η παρουσία στην Ελλάδα χιλιάδων Αλβανών που εργάζονται και προκόβουν στη χώρα μας».
Για τον αγωγό ο Έλληνας υπουργός τόνισε: «Στη Νέα Υόρκη κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ενεργειακής μας συνεργασίας με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τον TAP, που προσδίδει στρατηγικά χαρακτηριστικά στις σχέσεις μας, με προφανή οφέλη για τις οικονομίες μας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Συνεχίσαμε τις συνομιλίες, ώστε να προχωρήσουμε σύντομα στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας».
Για την εκκρεμότητα στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργασθούμε από κοινού, ώστε σύντομα αυτές οι εκκρεμότητες να διευθετηθούν.Αποφασίσαμε, επίσης, να πυκνώσουμε τις επαφές μας, καθιερώνοντας πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών δύο φορές το χρόνο. Επίσης, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε στις Κυβερνήσεις μας να αρχίσει από τον επόμενο χρόνο μία σταθερή επαφή σε διακυβερνητικό, διακρατικό επίπεδο, ανάμεσα σε μέλη των κυβερνήσεών μας που είναι συναρμόδια για τα διμερή μας θέματα.
Η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή πορεία της φίλης Αλβανίας, όπως έκανε εξάλλου και για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως γνωρίζω ότι και η ίδια η αλβανική ηγεσία επιθυμεί την υλοποίηση των ριζικών τομών και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται και που θα τη φέρουν πραγματικά πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα την προετοιμάσουν για τη συμμετοχή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της», κατέληξε.
Ο Αλβανός υπουργός
Γι αυτό το θέμα ο κ. Panariti τόνισε: «Είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι, και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες, ότι θα επιθυμούσαμε πολύ να επιτύχουμε συμφωνία, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι πρέπει να εργαστούμε προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
«Εκτιμώ πολύ τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει την εκπαίδευση και τη μόρφωση των Αλβανών πολιτών και, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα άνοιξε στον Βόλο ένα νέο σχολείο, κάτι που αποτελεί πολύ σαφή ένδειξη της πολύ σταθερής και παραγωγικής συνεισφοράς της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης των Αλβανών πολιτών και θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου καθώς αυτή η κίνηση συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας μας σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να διαφυλαχθεί η γλώσσα και ο πολιτισμός μας», συμπλήρωσε ο Αλβανός υπουργός που θεωρεί ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, λειτουργούν ως γέφυρες συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, αποτελώντας παράλληλα και ισχυρό θεμέλιο για την ενίσχυση των μελλοντικών μας σχέσεων».
Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο «για την υποστήριξη αλλά και την πολύ εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline, κάτι που αποτελεί μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι οι δύο χώρες μπορούν μέσα στο ίδιο πνεύμα να υπογράψουν μελλοντικά και άλλες συμφωνίες για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που είναι προς όφελος όχι μόνο των χωρών μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής».
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!