Έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας




Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, ιδρύονται δύο (2) Τμήματα και εξήντα οχτώ (68) Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε όλη την Ελλάδα

Ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης – 11 414 – δέχεται καταγγελίες για περιστατικά ρατσιστικής βίας όλο το 24ώρο, ενώ παράλληλα ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας 


Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χρήστο Μανούρα, παρουσίασαν σήμερα (21/01/2013) το μεσημέρι στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. την επίσημη έναρξη των Υπηρεσιών (Τμημάτων και Γραφείων) Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φλήρης, Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας Υποστράτηγος Δημήτριος Μπαλής.     
  
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην εισαγωγική παρουσίαση, επικεντρώθηκε στο σκοπό ίδρυσης και τη φιλοσοφία δράσης των νέων Υπηρεσιών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:


«… Με την ίδρυση των δύο Τμημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 68 ακόμη Υπηρεσιών, σε επίπεδο Γραφείου, σε όλη την επικράτεια, έχουμε πλέον ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, το οποίο είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας και το οποίο ασφαλώς είναι μακριά από την αντίληψη και την κοσμοθεωρία του Έλληνα. …

…Με την ίδρυση των Υπηρεσιών αυτών δίνουμε μια απάντηση άμεσα, οργανωμένα και αποφασιστικά, ότι οι ομάδες ή οι ελάχιστοι που πρεσβεύουν, είτε ως ιδεολογία είτε ως στάση ζωής, αυτή τη συμπεριφορά, δεν έχουν θέση μεταξύ μας και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη…

…Εκτιμώ ότι με την ίδρυση των Υπηρεσιών αυτών θα έχουμε σύμμαχο και τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους καλούμε και ζητούμε τη βοήθειά τους, να μας συντρέξουν και να μας συνδράμουν, σε αυτή μας την προσπάθεια….

…Καλώ τους επικεφαλής των Υπηρεσιών, των Τμημάτων και των Γραφείων,  να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να έχουν το αποτέλεσμα το οποίο όλοι επιθυμούμε, ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στην κρίσιμη αύτη αποστολή μας….


Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε τις νέες Υπηρεσίες, αναφέροντας τα ακόλουθα:

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εκδόθηκε πρόσφατα το με αριθμό 132 Προεδρικό Διάταγμα, που έχει σαν σκοπό την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας που εκδηλώνεται κατά μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων με ρατσιστικά κίνητρα και υπόβαθρο.

Σύμφωνα με αυτό, ιδρύονται:

·        (2) Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας,  ένα (1) σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και
·        (68) Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα (1) σε κάθε μία από:
·        τις (5) Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας του Νομού Αττικής καθώς και
·        τις (17) Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας των Αστυνομικών Διευθύνσεων των Νομών
·        και τα (46) αντίστοιχα Τμήματα Ασφάλειας τους.

Ενδεικτικά, οι Αστυνομικές αυτές Υπηρεσίες οι οποίες στελεχώνονται με περισσότερα από 200 εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία προέρχονται κυρίως από Υπηρεσίες  Ασφάλειας, θα:

           παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη διάπραξη, προπαρασκευή ή στην με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια προτροπή, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη αδικημάτων ή στη εκδήλωση ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής τους καταγωγής.

           Ασχολούνται κυρίως με υποθέσεις που λόγω βαρύτητας του τρόπου των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών,  απαιτούν εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση για την  συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και την αποκάλυψη των δραστών ή πιθανολογείται η ανάπτυξη οργανωμένης ρατσιστικής δράσης σε ευρύτερες περιοχές μιας ή περισσότερων Αστυνομικών Διευθύνσεων.  

           συλλέγουν, επεξεργάζονται και αξιοποιούν κατάλληλα πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν στη διάπραξη ή στην προπαρασκευή αδικημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

           αναπτύσσουν συνεργασίες με κρατικές, κοινωνικές ή άλλες Υπηρεσίες και Οργανώσεις καθώς και κοινωνικούς και μη Φορείς πάντα προς το σκοπό της αποτελεσματικότερης διαχείρισης περιστατικών ρατσιστικής βίας.

           αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή παρέχουν συνδρομή σε άλλες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς που έχουν σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

           επιτηρούν τους χώρους και τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων.

           συνεργάζονται με διεθνείς Οργανισμούς, Φορείς και εκπροσώπους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που έχουν δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις.

           τηρούν ειδικό αρχείο καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας που έχουν επιληφθεί.

           ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους τα θύματα ή τους καταγγέλλοντες τέτοιων επιθέσεων.

           ενημερώνουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την τυχόν παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ή ψυχολογικής υποστήριξης σε θέματα ρατσιστικής επίθεσης, καθώς και για την παρουσία διερμηνέα, όταν αυτό ζητηθεί ή κριθεί αναγκαίο.

           αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο Εισαγγελέα κάθε υπόθεση  ρατσιστικής βίας που επιλαμβάνονται προανακριτικά, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ενημερώνουν παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών και τις προξενικές αρχές των χωρών προέλευσης των θυμάτων των επιθέσεων.

Όσον αφορά στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το επιτελικό έργο έχει αναλάβει το 1ο Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (πρώην 1ο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων), που διεύρυνε τις αρμοδιότητές του και επί χειρισμού θεμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με συναρμόδιους κρατικούς ή μη φορείς, καθώς και με Υπηρεσίες, Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών σε πληροφοριακό επίπεδο. 

Μελετά, αναλύει και αξιοποιεί κατάλληλα ιστορικές, κοινωνικές, πολιτισμικές συνθήκες και άλλα δεδομένα με σκοπό την αξιολόγηση των ρατσιστικών τάσεων, αντιδράσεων και την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου.

Τηρεί στατιστικά στοιχεία για περιστατικά ρατσιστικής βίας, και ασχολείται με τη συλλογή, μελέτη και αξιολόγηση της ετήσιας έκθεσης, που υποβάλλεται από τα Τμήματα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Καταρτίζει και υποβάλει, σε ετήσια βάση, συνολική έκθεση πεπραγμένων, για τις υποθέσεις ρατσιστικής βίας, στις οποίες επελήφθησαν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Εκπροσωπεί την Ελληνική Αστυνομία σε εσωτερικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε συνέδρια, ημερίδες κ.α. με αντικείμενο θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Επισημαίνεται ότι ήδη τέθηκε σε λειτουργία ο πενταψήφιος ειδικός αριθμός κλήσης - 11414 - στον οποίο δύναται, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, να γνωστοποιείται ή να καταγγέλλεται η διάπραξη κάθε άδικης πράξης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή κίνητρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφενός μεν ο εν λόγω αριθμός δέχεται κλήσεις από όλα τα δίκτυα παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αφετέρου δε ότι διασφαλίζεται το ανώνυμο και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρώτιστο μέλημα τόσο ο πλήρης σεβασμός και η εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των ατόμων που διαβιούν στη χώρα μας, όσο και η απρόσκοπτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και των λαμβανόμενων μέτρων πρόληψης που αποσκοπούν στην αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!