Έως και 35% έπεσαν οι τιμές των ακινήτων στην Ήπειρο!



Τι δείχνουν στοιχεία για κάθε Νομό της περιοχής μας
Μπορεί οι μειώσεις τιμών στα ακίνητα σε όλη την Ήπειρο να είναι σημαντικά μειωμένες, αυτό όμως δεν μεταφράζεται και σε αύξηση των αγοραπωλησιών, ιδίως στις μεγάλες πόλεις της περιοχής μας. 
Για την ακρίβεια, οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν πάρει την κατιούσα, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τους ανθρώπους του κλάδου. 
Και αυτό, γιατί τα εισοδήματα των πολιτών έχουν… κατακρημνιστεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι ελκυστικές τιμές, στις οποίες προσφέρονται τα περισσότερα ακίνητα (ακόμη και όσα έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια) να μην βρίσκουν ανταπόκριση.

Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αρκεί να σημειωθεί, ότι η Ήπειρος είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη τη χώρα στις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο! Ειδικά στα Γιάννινα, από την αρχή της κρίσης η μείωση αγγίζει το 25%, ενώ στα παλιά ακίνητα αγγίζει το 35%. Όπως είναι λογικό, η μικρότερη μείωση έχει συντελεστεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες από άλλες περιοχές!

Τα στοιχεία…
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, στα Γιάννινα, εκτός του ιστορικού κέντρου, η κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 1500 ευρώ και η ανώτερη στα 1800. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι από τις πιο φθηνές, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής.
Στην Άρτα, η κατώτερη τιμή είναι τα 2000 ευρώ ανά τετραγωνικό και η ανώτερη τα 3500, στην Ηγουμενίτσα η κατώτερη είναι τα 1500 και η ανώτερη τα 2000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Πρέβεζα η κατώτερη τιμή είναι στα 1400 ευρώ και η ανώτερη στα 1700 ευρώ το τετραγωνικό.
Η Ήπειρος δεν ξεφεύγει από το μέσο όρο άλλων περιοχών της χώρας, όπως για παράδειγμα στα Τρίκαλα, όπου η κατώτερη τιμή είναι στα 1400 ευρώ το τετραγωνικό και η ανώτερη στα 1800, όπως ακριβώς και στη Λάρισα.

Μέτρα-ανάσα…
Είναι δεδομένο, ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να έχει «βυθιστεί», η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι η λήψη μέτρων- ανάσα, που θα δώσουν ζωή στην οικοδομή και εν γένει στον κλάδο των ακινήτων. Μόνο τότε, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και οι ευκαιρίες αγοράς ακινήτων που εμφανίζονται στην περιοχή μας.
«Όσο και να πέσουν οι τιμές, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ελεύθερη πτώση των μισθών και των συντάξεων. Αυτό, σε συνάρτηση με τους φόρους δημιουργεί ένα εντελώς αρνητικό κλίμα για την αγορά και μέχρι στιγμής «φως» δεν φαίνεται στην άκρη του τούνελ» εξηγούν κύκλοι της αγοράς ακινήτων.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/17075 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!