Έφτασε η Ώρα της Γης: Φέτος δεν σβήνουμε απλώς τα φώτα....



Τα Γιάννενα «κατεβάζουν το διακόπτη» και στέλνουν μήνυμα για το μέλλον του πλανήτη Γη με αναμμένα κεριά και ποδηλατοδρομία
Στο σκοτάδι, προκειμένου να… ανάψει το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων στην κατεύθυνση της προστασίας της χώρας μας και του πλανήτη, από τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής, θα μείνει σήμερα για μία ώρα, ολόκληρη η γη!
Η φετινή «Ώρα της Γης», η οποία διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση «WWF» Ελλάς, έφτασε και για μία ακόμη χρονιά θα δώσουν «το παρών», πολλοί Δήμοι της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, φορείς, σύλλογοι, εθελοντές και απλοί πολίτες.
Εξάλλου, φέτος, η παγκόσμια εκστρατεία της «WWF» υιοθετεί το σύνθημα: «Θα το κάνω, αν το κάνεις», το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την καθημερινότητα.
Η γνωστή δράση των τελευταίων χρόνων από τη «WWF», με χιλιάδες κτίρια να σβήνουν τα φώτα τους, συντονισμένα, για κάποιο χρονικό διάστημα ένα συγκεκριμένο βράδυ, σήμερα εμπλουτίζεται με πιο στοχευμένες κινήσεις.
Κάθε χώρα επικεντρώνει σε τρεις θεματικές δράσεις. Στην Ελλάδα, τα τρία «Θα το κάνω, αν το κάνεις» αφορούν τις προκλήσεις: «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου», «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι» και «αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), το ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».
Αυτοί όμως που κρατούν για ακόμη μια φορά τα ηνία της «Ώρας της Γης» είναι οι πολίτες που καταθέτουν την προσωπική τους δέσμευση για μία καλύτερη ζωή. Ο εξάχρονος Παναγιώτης έγινε ήδη γνωστός παγκοσμίως με τη γενναιότητά του να κόψει τις σοκολάτες για μία εβδομάδα αν πενήντα συμπολίτες του πρασινίσουν το μπαλκόνι τους. 
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της «Ώρας της Γης», ο κάθε πολίτης, όπως και οι Δήμοι, μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε, το 2007, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2.100 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα τους. Την επόμενη χρονιά, η καμπάνια πήρε διεθνή χαρακτήρα, όταν συμμετείχαν 371 πόλεις από 35 χώρες. Το 2009, η Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά μέρος και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ανάμεσα σε 88 χώρες. Κάθε χρόνο, οι χώρες που συμμετέχουν αυξάνονται (το 2010, 128 χώρες, το 2011, 135 χώρες και το 2012, 152 χώρες) και όλο και περισσότερα κτίρια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «βυθίζονται» στο σκοτάδι.
Στα Γιάννενα
Στην πόλη μας, από τη μία, οι Paguristas, σήμερα στις 8 το βράδυ θα σχηματίσουν τις πέντε Ηπείρους με αναμμένα κεριά στην πλατεία, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για μια καλύτερη ζωή και από την άλλη ο Δήμος Ιωαννιτών, θα «κατεβάσει τον διακόπτη», εντάσσοντας και την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της μεγαλύτερης συμμετοχικής εκστρατείας για την προστασία του πλανήτη.
Δημόσια κτίρια και σπίτια, θα σκοτεινιάσουν για μία ώρα και θα μετατραπούν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα όλο και πιο έντονο, αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Η Paguristas όμως δε θα σταματήσουν εκεί, καθώς απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να συμμετέχει με μουσικά όργανα και ποδήλατα για «να τραγουδήσουμε και να κάνουμε και μια μικρή ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης».
Στην Άρτα
Εκτός από τα δημόσια κτίρια και τα σπίτια, σήμερα θα σκοτεινιάσουν και πληθώρα σημείων αναφοράς ανά την Ελλάδα, όπως η Βουλή και η Ακρόπολη στην Αθήνα, η Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου, αλλά και το Γεφύρι της Άρτας!
Ο Δήμος Αρταίων θα « κατεβάσει το διακόπτη» στο σύμβολο της πόλης της Άρτας δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω της ανακύκλωσης.
«Θα ‘πρασινίσουμε’ το Δήμο, διοργανώνοντας δενδροφυτεύσεις σε πολλά κεντρικά σημεία όπως πλατείες, σχολικές αυλές κ.λ.π., αν οι δημότες μας κάνουν ανακύκλωση στους μπλε κάδους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση του Δήμου Αρταίων.

O Μασούτης «Αγαπά και φροντίζει το περιβάλλον» - Κλειστά τα φώτα στα καταστήματα της εταιρείας μέχρι την Τρίτη
Από μία τόσο σημαντική εκστρατεία, δε θα μπορούσε να λείψει η «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.», η οποία στα πλαίσια των δραστηριοτήτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπό τον τίτλο «Αγαπώ και φροντίζω το περιβάλλον» θα συμμετάσχει για 5η συνεχή φορά στην «Ώρα της γης».
Έτσι, η εταιρεία θα κλείσει τα φώτα στα καταστήματά της από τις εξωτερικές φωτεινές επιγραφές και τις προσόψεις των καταστημάτων από σήμερα στις 08:00μ.μ. μέχρι και την Τρίτη στις 08:00π.μ. Παράλληλα, προτρέπει όλο το προσωπικό της να συμμετάσχει από όπου και αν βρίσκεται.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Είναι μία συμβολική δράση ευαισθησίας, ενδιαφέροντος και συνεισφοράς στην προστασία της Γης, από τις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής. Ελληνικά μνημεία παγκοσμίου φήμης, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καταστήματα, δήμοι, υπηρεσίες ‘κατεβάζουν τον διακόπτη’ για να δώσουν δυναμικό παρόν στην παγκόσμια αυτή εκστρατεία».
Βίκυ Κώστα από τα Πρωινά Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!