Kαταργούν τις σχολικές αργίες

3


Περικοπή αργιών και επιμήκυνση του διδακτικού έτους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια επεξεργάζεται ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Με ανοιχτό να παραμένει το μέτωπο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και με τους συνδικαλιστές και τους σχολικούς συμβούλους να βρίσκονται στα κάγκελα… το υπουργείο Παιδείας κάνει προσπάθειες για να βρει τη μέση λύση ως προς την κατάργηση αργιών του σχολικού έτους, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης του χρόνου εντός σχολείου για τους μαθητές.

Yπ. Παιδείας: Σκέψη να καταργηθούν και οι τοπικές αργίες, όπως εκείνες των πολιούχων κάθε πόλης

Πρόθεση του υπουργείου είναι η κατάργηση δύο αργιών όπως η 7η Ιανουαρίου (Αγίου Ιωάννη) η οποία έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια ως ημέρα με κλειστά τα σχολεία και 30 Ιανουαρίου (Τριών Ιεραρχών).

Επίσης υπάρχει μία ακόμη πρόταση, με την οποία μειώνονται οι ημέρες διακοπών του Πάσχα ώστε οι μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία την Τετάρτη του Πάσχα και όχι τη Δευτέρα του Θωμά.

Υπάρχει πρόταση να καταργηθούν και μερικές άλλες τοπικές αργίες, όπως του Αποστόλου Ανδρέα, κατά την οποία οι μαθητές είχαν αργία για να τιμήσουν τον πολιούχο άγιο της πόλης της Πάτρας.

Υπό εξέταση είναι και η έναρξη της σχολικής χρονιάς τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στο διάστημα από 2 έως 5 του μηνός, αντί για 11 που ισχύει έως τώρα.

Θ. Κοτσιφάκης: «Είμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» 

«Το σχολικό έτος στην Ελλάδα είναι στον μέσο όρο των εβδομάδων που είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η μόνη διαφορά είναι πού τοποθετούνται» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κ. Θέμης Κοτσιφάκης και συμπλήρωσε «στο σχολικό έτος η διάρκειά του, δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση, είμαστε σε αριθμό αργιών και διακοπών στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ένα νέο θέμα που προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη είναι «ο μεγάλος αριθμός ημερών των εξετάσεων, η μεγάλη έκταση των εξετάσεων που επιβάλλει στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας».



Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας 

«Οι μαθητές πρέπει να μάθουν περισσότερα και καλύτερα. Γι΄ αυτό χρειάζεται πέραν της εμβάθυνσης του μαθήματος, η επιμήκυνση του σχολικού έτους. Τα δημοτικά μας κάνουν μάθημα 170 ημέρες και τα γυμνάσια και λύκεια 150. Άλλωστε, ιδιαίτερα στο Λύκειο, περισσότερες ημέρες στο σχολείο σημαίνει λιγότερες ώρες στο φροντιστήριο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος.

Στόχος του υπουργείου είναι να αυξήσει τις ώρες κατά τις οποίες διδάσκονται μαθήματα, καθώς η χώρα μας με 175 ημέρες διδασκαλίας για τα δημοτικά και 185 για τα γυμνάσια και τα λύκεια, βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι οι 188 ημέρες παράδοσης.

Λιγότερες ημέρες από την Ελλάδα, έχει η Πορτογαλία (167) σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Eπιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η νέα ταινία της sirina με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Ντούβλη

Απίθανα φωτογραφικά «παιχνίδια»!

Γάτες πιάστηκαν… στον ύπνο σε αλλόκοτα σημεία!